Rodinná katechéza / Prisľúbený dar

Biblická katechéza na 19. nedeľu v Cezročnom období, rok C
  • Postup: V úvode si zopakujeme hlavnú myšlienku evanjelia predchádzajúcej nedele. Potom spolu prečítame stať Lk 12,32-48. V katechéze najprv uvažujeme nad darom Nebeského kráľovstva, potom nad tým, ako premiestniť svoje srdce k pokladu kráľovstva. Pri katechéze môžete využiť prezentáciu, doplňovačky či pracovný list.
  • Pomôcky: Metodika (PDF), pracovný list (GIF, tiež na konci metodiky), prezentácia (ODP, PPTX, CANVA).

Úvod

  • Začneme zhrnutím evanjeliového posolstva predchádzajúcej nedele (Lk 12,13-21, 18. nedeľa v Cezročnom období, rok C). Ak ho deti nepoznajú, priblížte aspoň hlavné body: 1. nečakané požehnanie, ktorého sa dostalo boháčovi (veľká úroda), 2. namiesto toho, aby sa podelil s prebytkom s ktorým má len starosti, ide stavať väčšie sklady. Toto uvedenie je dôležité, pretože nám poslúži ako interpretačný kľúč ku evanjeliu 19. nedele v Cezročnom období.
  • Katechézu, na ktorú nadväzujeme, nájdete na https://www.tvoj-strom.info/2022/07/CR-18NEC.html, nie je však nevyhnutné aby ju deti poznali.
Pamätáte sa na príbeh z evanjelia minulej nedele? Čítali sme tam o boháčovi, ktorý mal veľké problémy so svojím majetkom. Nemohol kvôli tomu dokonca ani spávať. Boh mu dal veľký dar, úroda na jeho poliach bola obrovská. Všetkého sa mu urodilo tak veľa, že nevedel, kam to skryť. Nakoniec si povedal, že zbúra svoje sýpky a postaví si väčšie, aby tam bezpečne ukryl svoj majetok.
Chudák, vôbec nepochopil, čo Boh od neho chce. Pán mu dal takú úžasnú úrodu, aby sa s ňou podelil aj s ostatnými. Napríklad s mladším bratom, ktorý sa modlil a prosil Ježiša: „Učiteľ, povedz môjmu bratovi, aby sa so mnou podelil…“ Ale on si chcel všetko nechať len a len pre seba.

Boháč dostal veľký dar, Boh ho požehnal nečakane veľkou úrodou. Ale celé jeho bohatstvo je nič v porovnaní s tým, čo v dnešnom evanjeliu sľubuje Ježiš nám.

Evanjelium

  • Lk 12,32-48. Môžete využiť aj prezentáciu.
Ježiš povedal svojim učeníkom: „Neboj sa, maličké stádo, lebo vášmu Otcovi sa zapáčilo dať vám kráľovstvo. Predajte, čo máte, a rozdajte ako almužnu! Robte si mešce, ktoré sa nezoderú, nevyčerpateľný poklad v nebi, kde sa zlodej nedostane a kde moľ neničí. Lebo kde je váš poklad, tam bude aj vaše srdce.
Bedrá majte opásané a lampy zažaté! Buďte podobní ľuďom, ktorí očakávajú svojho pána, keď sa má vrátiť zo svadby, aby mu otvorili hneď, ako príde a zaklope. Blahoslavení sluhovia, ktorých pán pri svojom príchode nájde bdieť. Veru, hovorím vám: Opáše sa, posadí ich k stolu a bude ich obsluhovať. A keď príde pred polnocou alebo až nad ránom a nájde ich bdieť, budú blahoslavení.
Uvážte predsa: Keby hospodár vedel, v ktorú hodinu príde zlodej, nedovolil by mu vniknúť do svojho domu. Aj vy buďte pripravení, lebo Syn človeka príde v hodinu, o ktorej sa nenazdáte.“
Peter mu povedal: „Pane, toto podobenstvo hovoríš iba nám, alebo všetkým?“ Pán povedal: „Kto je teda verný a múdry správca, ktorého pán ustanoví nad svojou čeľaďou, aby jej načas dával určený pokrm? Blahoslavený sluha, ktorého pán pri svojom príchode nájde tak robiť. Veru, hovorím vám: Ustanoví ho nad všetkým, čo má.
Ale keby si ten sluha v srdci povedal: ‚Môj pán voľajako nejde,‘ a začal by biť sluhov a slúžky, jesť, piť a opíjať sa, pán toho sluhu príde v deň, keď to najmenej čaká, a v hodinu, o ktorej nevie, oddelí ho a dá mu podiel medzi nevernými.
Toho sluhu, ktorý poznal vôľu svojho pána, no nepripravil sa a nesplnil jeho vôľu, veľmi zbijú. Toho, ktorý ju nepoznal a urobil niečo, za čo si zaslúži bitku, menej zbijú.
Kto mnoho dostal, od toho sa bude mnoho požadovať, a komu veľa zverili, od toho budú viac žiadať.“

Katechéza

Čo je tým sľúbeným darom, vzácnejším ako bohatstvo nejakého boháča? Odpoveď nájdeme v doplňovačke.
  • Deti dopĺňajú slová v citáte „Neboj sa, maličké stádo, lebo vášmu Otcovi sa zapáčilo dať vám kráľovstvo.“ V prezentácii sú slová vypísané vedľa doplňovačky, ich miesto je označené číslom, pre určenie miesta treba vyriešiť príklad.
  • Diskutujte s deťmi o tom, čo je podľa nich tým obrovským darom, ktorý Ježiš sľubuje. Mám samozrejme na mysli kráľovstvo :-)

Nie je kráľovstvo ako kráľovstvo

Boháčov poklad je nič v porovnaní s tým, čo nám sľubuje Ježiš. Počuli ste tú skvelú správu, to evanjelium? Nebeskému Otcovi sa zapáčilo dať vám kráľovstvo.
  • Porozprávajte sa o tom, ako to v takom obyčajnom kráľovstve vyzerá. Môžete si pomôcť rozprávkovými knižkami, alebo napríklad príbehom Pipi Dlhej Pančuchy, ktorej ocko je kráľom černochov na ostrove Kurekuredutov.
Hopetosa vplávala do malej zátoky na západnej strane ostrova. Na brehu stáli všetci Kurekuredutovia, muži, ženy i deti, aby privítali svojho kráľa a jeho ryšavú dcéru. Keď spustili mostík, v dave ľudí sa zdvihol hlasný šum. „Ussamkura, kussomkara,“ ozývalo sa zo zástupu a znamenalo to: „Vitaj doma, tučný biely náčelník!“ Kráľ Efraim v modrom menčestrovom obleku majestátne zišiel po lodnom mostíku, zatiaľ čo Fridolf na prove vyhrával na ťahacej harmonike novú kurekuredutskú národnú hymnu: Šíky Švédov vpred sa hrnú, krajina sa trasie strachom! Kráľ Efraim zdvihol ruku na pozdrav a zakričal: „Muoni manana!“ Čo znamenalo: „Zdravím vás!“ Po ňom zišla na breh Pippi s koňom na rukách. Medzi Kurekuredutmi to zašumelo. O Pippi a jej obrovskej sile už síce počuli, ale vidieť to na vlastné oči, to je predsa len niečo celkom iné…
Na Ostrove Kurekuredutov žilo dovedna stodvadsaťšesť ľudí. „To je tak akurát, povedal by som,“ usúdil kráľ Efraim. „Viac poddaných by už bolo na mňa priveľa.“ Všetci bývali v malých útulných chatrčiach medzi palmami. Najväčšia a najkrajšia patrila kráľovi Efraimovi…
Keď slnko začalo klesať a chystalo sa ponoriť do nekonečného náručia Tichého oceána, zvolali kurekuredutské tamtamy všetok ľud na vládne námestie, ktoré zároveň slúžilo na oslavy a ležalo uprostred dediny. Stál tu krásny bambusový trón kráľa Efraima, vyzdobený červenými kvetmi ibišteka, na ktorom sedával, keď si plnil vládcovské povinnosti. Pre Pippi vyrobili Kurekuredutovia o niečo menší trón, ktorý stál vedľa trónu jej ocka… Keď kráľ Efraim s veľkou dôstojnosťou zaujal miesto na tróne, vírenie bubnov zosilnelo. Vyzliekol si menčestrový oblek a teraz mal na sebe kráľovské rúcho a na hlave korunu, okolo bokov lykovú suknicu, na krku náhrdelník zo žraločích zubov a okolo členkov hrubé krúžky. Pippi si nenútene sadla na svoj trón… Kráľ Efraim nevykonával svoje vládcovské povinnosti už dlhší čas, a preto teraz začal vládnuť zo všetkých síl.
  • Lindgrenová, A., Pippi Dlhá pančucha v Tichomorí. Bratislava: Slovart, 2016, s. 75-83.
Nebeský Otec nám chce darovať kráľovstvo, ktoré nie je len na zemi, ale aj v nebi, nebeské kráľovstvo.

Čo máme robiť?

Čo máme robiť, aby sme dostali od Nebeského Ocka kráľovstvo? Ako sa máme pripraviť? Ježiš o tom hovorí v dnešnom evanjeliu a spomína štyri veci: nebojte sa, podeľte sa, robte si poklady v nebi a buďte pripravení. Alebo, aby si nám to lepšie pamätalo, pomôžeme si tajomným slovom nepoprira.

Nebojte sa, že vám bude niečo chýbať. Nebojte sa dlhej cesty, ktorú máte pred sebou. Čoho všetkého sa nemáme báť?
Podeľte sa. Pamätajte na boháča z minulej nedele. Ten sa nechcel s nikým deliť. A prinieslo mu to len starosti, viac práce, nakoniec ho aj tak zlodeji pripravili o majetok a bojím sa, že aj o život. 
Vždy keď sa s niekým podelíme, stanú sa dve veci: 1. Pomôžeme inému človeku. 2. To, čo sme mu darovali, sa pridá k pokladu, ktorý máme uložený v nebi.
Čo sa stane, keď sa napríklad ak sa podelíš s bratom o čokoládu, ktorú máš veľmi rada a najradšej by si ju zjedla celučičkú sama? 1. Tvoj brat bude mať hneď lepšiu náladu. 2. Darovaný kúsok čokolády zväčší poklad, ktorý máš pripravený v nebi. Aha, a to nie je všetko. Naviac ťa nebude bolieť bruško ani zuby a bude z teba zdravá krásavica :-)
Pri
pravte sa.
V nebeskom kráľovstve sa žije inak ako vo svete okolo nás. A preto sa na to potrebujeme pripravovať, aby to naše srdiečka zvládli. A vieš čo hovorí Ježiš? „Kde je váš poklad, tam bude aj vaše srdce.“ Keď si na nebo zvykne tvoje srdce, máš vyhraté.
Radujte sa. Ježiš sľúbil, že ku každému z nás príde, aby nás zobral do nebeského kráľovstva. Hovorí, že máme byť pripravení a čakať, lebo nikdy nevieš, kedy sa objaví:-)

Presťahuj srdce

„Kde je váš poklad, tam bude aj vaše srdce,“ hovorí Ježiš. To je skvelé, vždy keď sa podelíš s inými, akoby sa kúsok tvojho srdca presťahoval do neba.

  • Doma si môžete zahrať hru. Pre každého zapojeného člena domácnosti (áno, aj dospeláci by sa mali zapojiť :-) vystrihnite srdce, najlepšie ak má každý srdce inej farby. Srdcia postrihajte na diely, pre menšie deti menej, pre starších viac dielov. Pripravte truhlicu na poklad (alebo košík :-). Počas týždňa si každý sleduje, koľkokrát sa podelil s inými. Vždy keď sa mu to podarí, položí do truhlice jeden kúsok svojho srdca. Nasledujúcu nedeľu sa každý pokúsi poskladať srdce z dielov, ktoré sú v truhlici.

Pracovný list

Obrázky:  Virna Maria O.V. 
https://www.qumran2.net/indice.php?c=disegni&immagine=10572
https://www.qumran2.net/indice.php?c=disegni&immagine=10573

Publikácie a pomôcky