Evanjelium v nedeľnom evanjeliu

CR-33 NE B

V Biblii nájdeme state, a nie je ich málo, ktoré sú pre kazateľov priam postrachom. Ako to dnešné evanjelium. Jasné, téma konca sveta je fajn príležitosť trochu postrašiť a riadne burcovať k zmene života. Lenže strach ako motivácia dlho človeku nevydrží. A potom čo taká "detská" omša?! Jedna mama mi raz chcela cenzurovať nedeľné čítania, lebo niektoré sa jej zdali pre deti nevhodné. Aby sa nevystrašili. Lenže to nemôžeme. Základná otázka potom znie, kde je v tom to evanjelium, teda tá radostná správa? Pretože presne to to slovo evanjelium znamená.

Takže čo je evanjeliom dnešného evanjelia? Čo je tou radostnou zvesťou v tom Ježišovom proroctve o konci sveta?

Prvoplánovo by jednému možno napadlo, že dobrá správa je v tom, že to všetko raz skončí. No áno, keď sa jeden cíti mizerne a nevidí zmysel vo svojom živote, mohol by byť koniec sveta pre neho zaujímavý. Ale len do okamihu, kedy to všetko začne. Lebo keď nám tečie do topánok, rýchlo si uvedomíme, že život je pre nás viac, než nejaká hypotetická kvalita života, že sme v skutočnosti netúžili po konci života, ale po plnom živote. Alebo by sme si mohli trochu škodoradostne povedať, že konečne tí druhí dostanú, čo si zaslúžia a my dobrí budeme konečne ocenení...
Ale asi cítite, že ani jedno z toho vlastne nemá veľa spoločné s radosťou, vyzerá to skôr na nejakú lacnú imitáciu.
A tak znova čítam tie Ježišove slová a premýšľam, kde to tam je. Pripadám si ako tí študenti, ktorým učiteľ urobil na tabuľu malú bodku a spýtal sa, čo vidia. Všetci hovorili, že bodku. "A čo ešte?" pýtal sa ich. A oni hľadeli a hľadeli, videli malú bodku, a úplne prehliadli veľkú tabuľu.


Zhromaždí svojich vyvolených. Koho? No teba, tvoju kolegyňu z práce, tvojho nemožného suseda, mňa... Jeho vyvolení sú tí, ktorí si ho vyvolili. Kristova voľba je jasná, on si vybral všetkých. No žiaľ zrejme nie všetci si vybrali jeho. Vyvoľ si Ježiša. Teraz, hneď. On si ťa vybral. Ak si pokrstený, je to asi preto, že tvoji rodičia mu ťa zverili. Ak si pobirmovaný a prijímaš Eucharistiu, je to znak, že si si aj ty vyvolil jeho. Ale možno to nebolo celkom vedomé rozhodnutie. A ak aj áno, nič nepokazíš tým, že ho obnovíš. Môžeš jednoducho povedať napríklad:
Pane Ježišu Kriste, Syn Boží, ďakujem, že si si ma vyvolil a priviedol do rodiny kresťanov. Aj ja si dnes (znova) volím ich i teba. Chcem byť tvoj...

To stačí? No jemu áno, ale tipujem, že tebe to stačiť nebude. Lebo keď sa človek odovzdá, keď vstúpi do vzťahu, keď miluje..., potrebuje tomu, koho si vyvolil, dávať stále viac. Ak si si ho naozaj vyvolil, budeš hľadať každý deň spôsob, ako milovať a slúžiť viac.
Ale to som trochu odbočil od jednej dobrej správy, od evanjelia v dnešnom evanjeliu, k inej dobrej správe, k tej o túžbe v tebe.

Zhromaždí svojich vyvolených. Zaujalo ma to slovo zhromaždí. Pretože to zhromažďovanie bude tiež momentom voľby. Myslím, že anjeli prídu ku všetkým, ale nie každý sa zhromaždí, nie každý príde. Prídeš?
Keď tak počúvam ten Ježišov farbistý opis, hovorím si, že to by som istotne nepremeškal. Lenže keď ten deň "D" príde, bude to síce všetko presne tak, ako sme to dnes počuli..., ale úplne inak. Vôbec si nemôžeme byť istí, že správne rozoznáme znamenia. Je to ako s tým, čo teraz prežívame s pandémiou. Poznám ľudí, ktorí sú si istí, že v tom roznávajú znamenia. Asi nie znamenia konca sveta, ale určite znamenia prenasledovania, útlaku, obrovského odpadu od viery, znesvätenia... Poznám iných, ktorí v to istom vidia znamenia úplne iné, napríklad si ťukajú na čelo a hovoria si, že ľudia úplne osprosteli. A zase ďalší v tom vidia znamenia obnovy a iní znamenie svetového sprisahania... No až na pár prorokov, niekoľkých zločincov a zopár fanatikov my všetci vlastne celkom nevieme, čo to znamená, k čomu nás to pozýva, kedy a kde sa máme zhromaždiť... Nevieme ani len odlíšiť prorokov od fanatikov. A bojím sa, že ani pri tých zločincoch si nie sme celkom istí.

Musíme trénovať zhromažďovanie. V časoch, keď nám vládli ľudia, čo udržiavali ľud v strachu, aby ho mohli ovládať, sme mávali tie pravidelné branné cvičenia. Aby sme boli všetci pripravení a vedeli kam utekať, až sa ozvú sirény, kde sa zhromaždiť, až nastane jadrový alebo chemický útok.
Zhromaždenie kresťanov, teda tých, čo si vyvolili Krista a prijali jeho meno za svoje (kresťan - vyvolený Kristov) sa po grécky volá ἐκκλησία (ekklésia), u nás ho prekladáme slovom Cirkev. Vždy keď sa schádzame ako Cirkev, zvlášť keď sa zídeme v cerkvi (kostole), tak trochu si nacvičujeme zhromaždenie na ten deň "D".

Trénovať zhromažďovanie aj v čase zákazu zhromažďovania. Teraz síce práve zákaz zhromažďovania nemáme, ale je zrejme len otázka krátkeho času, kedy to tu bude zas. A potom dlhého čakania, kedy to skončí.
Čo budeme robiť vtedy? Nuž to, čo môžeme, čo je zodpovedné, a čo sa dá. Byť fyzicky spolu na nedeľnom zhromaždení okolo Pánovho stola je nenahraditeľné. Ale nie jediné potrebné.
Čas keď nemôžeme byť spolu aj fyzicky toľko, ako by sme potrebovali, využime na to, čo inokedy zanedbávame. A toho je medzi nami neúrekom. Zanedbávame budovanie blízkych vzťahov s ostatnými kresťanmi. Zanedbávame poznávanie Svätého písma. Zanedbávame modlitbu. Zanedbávame štúdium svojej viery. Zanedbávame kopu dôležitých vecí, ktoré majú potenciál posúvať naše zhromaždenia na úplne iný level. Využi čas.

A raz, nevedno kedy, uvidíš "Syna človeka prichádzať na oblakoch s veľkou mocou a slávou." Ostatní povedia, že to je zaujímavý prírodný úkaz, podvod, či útok mimozemšťanov. Ale ty budeš tušiť, že to je on. "On pošle anjelov a zhromaždí svojich vyvolených zo štyroch strán sveta, od kraja zeme až po kraj neba." Medzi nimi aj teba. Keď anjel zazvoní pri tvojich dverách, privítaš ho s radosťou, pretože ho budeš poznať, hoci by vzal na seba trebárs podobu tvojho suseda. Rozpoznáš znamenia, pretože to máš natrénované. No povedz, nie je to dobrá správa?


PS: No dobre, trochu som sa s tým popasoval a vymyslel som aj niečo pre deti... 

Publikácie a pomôcky