Klamstvo a pravda

Veľkonočný pondelok

Klamstvo obehne svet skôr, než si pravda vôbec obuje topánky. Niektorí hovoria, že proste ukradlo pravde topánky a nechalo jej tie svoje staré a zodraté. Podľa iných je to preto, že pravda je rodu ženského, skôr krásna, než praktická, príliš dlho sa rozhoduje, ktorý pár topánok si má vybrať.

V dnešnom evanjeliu sa oboje tak nejako potvrdzuje. Klamstvo bolo rýchlejšie: Vojaci "vzali peniaze a urobili tak, ako ich poučili. A toto sa hovorí medzi Židmi až do dnešného dňa." Magdaléne a ostatným predsa len trochu trvalo, kým sa odhodlali ísť za učeníkmi. A tí im, povedzme si to na rovinu, aj tak neverili.

Klamstvo, pekne nalíčené, nafotené profesionálnymi fotografmi a precízne dávkované tak, aby presne zodpovedalo náladám verejnosti, sa proste vždy javí pravdivejšie, než holá pravda v zodratých topánkach.

Pravda nikdy nebude taká príťažlivá ako klamstvo. Ale čo jej chýba na príťažlivosti, treba vyvážiť množstvom v duchu povzbudenia, ktoré Ježiš adresuje ženám: "Nebojte sa! Choďte, oznámte mojim bratom, aby šli do Galiley; tam ma uvidia." Nebojte sa. Choďte to oznámiť. Všetci.

PS: To nemám z vlastnej hlavy, to je Terry Pratchett, tuším v sérii o Toničke Bolavej.

Obrázok od Robert Owen-Wahl z Pixabay

Publikácie a pomôcky