Rodinná katechéza / Selfí s Ježišom

Biblická katechéza, 6. veľkonočná nedeľa
  • Charakteristika: Posolstvo katechézy je vyrozprávané prostredníctvom príbehu (naratívna katechéza). Vychádzame z textu Jn 15,9-17 (pokračovanie podobenstva o viniči a ratolestiach). Zdôrazníme rozmer spoločenstva učeníkov, naznačíme dôležitosť záujmu o druhých.
  • Kľúčové slová: priateľstvo, vyvolenie, selfie.
  • Na stiahnutie:

Evanjelium

  • Jn 15,9-17, SN_02-03.
Ježiš povedal svojim učeníkom: „Ako mňa miluje Otec, tak ja milujem vás. Ostaňte v mojej láske! Ak budete zachovávať moje prikázania, ostanete v mojej láske, ako ja zachovávam prikázania svojho Otca a ostávam v jeho láske. Toto som vám povedal, aby vo vás bola moja radosť a aby vaša radosť bola úplná. Toto je moje prikázanie: Aby ste sa milovali navzájom, ako som ja miloval vás. Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí svoj život za svojich priateľov.
Vy ste moji priatelia, ak robíte, čo vám prikazujem. Už vás nenazývam sluhami, lebo sluha nevie, čo robí jeho Pán. Nazval som vás priateľmi, pretože som vám oznámil všetko, čo som počul od svojho Otca. Nie vy ste si vyvolili mňa, ale ja som si vyvolil vás a ustanovil som vás, aby ste išli a prinášali ovocie a aby vaše ovocie zostalo; aby vám Otec dal všetko, o čo ho budete prosiť v mojom mene. Toto vám prikazujem: Aby ste sa milovali navzájom.“

Katechéza

  • SN_04.
Zuzka bola so svojou triedou na školskom výlete. Možno podľa fotiek uhádnete, kde. Keď prišla domov, mamina si všimla, že je nejaká zamĺknutá. Sadla si k nej, pretože bola zvedavá, ako sa jej na výlete páčilo. Zuzka vytiahla mobil a ukazovala jej fotky a selfíčka.
Fotky boli veľmi pekné. Ale maminu na nich niečo zarazili dve veci. Prezrite si niektoré, uvidíme, či si to všimnete aj vy.

Takže máme dve úlohy: Zistiť, kde bola Zuzka so spolužiakmi na školskom výlete. A odhaliť dve veci, ktoré na tých fotkách maminu zarazili.
  • SN_05. Všetky fotografie sú z Bojníc, zo zámku a zoo. Zoo môžu uhádnuť aj podľa nápisu na fotke (SN_07).
Najprv boli všetci na exkurzii v zámku. Zuzka si predstavovala, ako by to bolo, keby tam bývala ako princezná. Potom mali chvíľku rozchod a Zuzka sa túlala po zámockom parku.
  • SN_06.
Veľmi sa jej páčilo aj jazierko s altánkom. Musela sa pri ňom odfotiť.
  • SN_07. 
Potom pokračovali v spoločnej prehliadke. Uhádnete, kde?
  • SN_08.
Mamine sa fotky veľmi páčili, hoci táto ju poriadne vystrašila. Ale potom ju Zuzka upokojila. Vraj to bol len taký veľký plagát tigra, pred ktorým sa odfotila. 
  • SN_09. Odpoveď: Zuzka je smutná a hoci je to školský výlet, na všetkých fotkách je sama.
Dobre si prezrite všetky štyri fotky. Majú spoločné dve veci, ktoré maminu nepríjemne prekvapili. Ktoré?

Mamina si hneď všimla, že Zuzka je na všetkých fotkách sama, všetko sú to selfí a je na nich nejaká smutná. Opatrne sa pýtala, čo sa stalo.
Zuzka jej vysvetlila, že keď mali rozchod v zámockom parku, spolužiaci na ňu tak nejako zabudli. Proste rozišli sa v dvojiciach a trojiciach po celom areáli a ona tam zostala sama. Ani moc neplakala. Ale bola veľmi sklamaná. Hnevalo ju, že si ju nevybrali za kamarátku. Mala pocit, že ju nikto nemá rád.

Čo na to Ježiš?

Čo myslíte, čo by jej na to povedal Ježiš? Poďme sa pozrieť do dnešného evanjelia.
  • SN_10. Kvíz. Deti doplnia chýbajúce slovo (B. priatelia).
Ježiš je náš priateľ. Aj keby nás všetci opustili, on to s nami nevzdá. To je dobrá správa aj pre našu Zuzku. Aj ona má niekoho. Všimnite si, ako sa usmieva na selfí s Ježišom.
  • SN_11. Odpoveď: A. vyvolil.
Aj keď na ňu spolužiaci zabudli, Ježiš na nikoho nezabudne. On si každého z nás vyvolil, vybral.
  • SN_12. Diskutujte s deťmi o tom, čo si Zuzka zaumienila (nikoho už nepotrebuje, stačí jej Ježiš).
Keď si to Zuzka uvedomila, povedala si, že Ježiš je ten najlepší priateľ a odteraz že už bude len s ním. A že iných vlastne ani nepotrebuje. 
  • SN_13.
Ale keď si tak prezerala selfie s Ježišom, napadlo jej, že asi by s takým nápadom nebol spokojný. Dobre si prezrite obrázok. Nezdá sa vám, že Ježiš Zuzke niečo hovorí?
  • SN_14. Chýbajúce slovo: C. ovocie. Môžete chvíľu debatovať o tom, čo je tým ovocím.
Zuzka to vedela hneď, Ježiš si nás vyvolil a čaká, že náš život bude prinášať ovocie. Čo ju ale zarazilo je, že Ježiš nehovorí „teba“, ale „vás“. Ježiš túži po tom, aby boli jeho priateľmi všetci ľudia.

Večer…

  • SN_15.
Večer sa o tom ešte trochu rozprávala s maminou. Spolu premýšľali, prečo vlastne spolužiaci na Zuzku zabudli. A ona si uvedomila, že to bolo asi aj tým, že najprv ona zabudla na nich. Mala svoj mobil, všade sa fotila, ostatných si veľmi nevšímala. Tak si asi mysleli, že sa o nich nezaujíma…
Povedala si, že to musí určite zmeniť.
  • SN_16. Na obrázku je loď (Cirkev), Ježiš kormidluje, a je tam aj naša Zuzka. 
Pretože selfie s Ježišom, no bez ostatných, to by bola vlastne smutná fotka. 

Obrázky

  • https://www.qumran2.net/indice.php?c=disegni&immagine=7450
  • https://www.qumran2.net/indice.php?c=disegni&immagine=8683
  • https://www.qumran2.net/indice.php?c=disegni&immagine=8684

Publikácie a pomôcky