Inak to nebude fungovať

VN-04 NEB

Kto je Ježiš? Peter v prvom čítaní hovorí, že Ježiš je ten, bez ktorého to jednoducho nepôjde. "V nikom inom niet spásy." Tú ideu potvrdzuje aj dnešný žalm. On je ten kameň, ktorý síce stavbári najprv vyhodili ako nepoužiteľný, no potom zistili, že bez neho to nedokončia. "Kameň, čo stavitelia zavrhli, stal sa kameňom uholným." A v evanjeliu nás Ježiš stavia pred voľbu: dobrý pastier, sebecký nájomník, alebo dravá zver. A aby sme neboli na pochybách, Ježiš hovorí otvorene: "Ja som dobrý pastier." 

Kristus, podobne ako ten záverový kameň, presne zapasuje do mnohých oblastí nášho života, ktoré sa inak rúcajú. Môžeme to vyplniť niekým alebo niečím iným, ale skôr či neskôr to celé spadne. 
Kopa ťažkostí, s ktorými sa potýkame aj v našej spoločnosti, je tu iba preto, že sme v praktickom živote odmietli Krista a skúšame to bez neho.

Odmietnutie Krista môže mať tri podoby:
  1. Odmietame Ježiša a miesto neho si volíme zlo, sebectvo, zlodejinu, podvody, klamstvá, agresivitu, každý si vie ten zoznam podľa potreby doplniť. Ak použijem obraz záverového kameňa, znamená to dať tam iný diel, taký, ktorý stavbu nakoniec poškodí a zničí. Ak sa opriem o evanjeliové podobenstvo, potom je to o ovciach, ktoré odmietli dobrého pastiera a zvolili si radšej vlka.
  2. Druhá možnosť je ľahostajnosť a nezáujem, znamená to prakticky odmietnuť Krista, a nestarať sa o žiadne dôsledky. Možno to poznáte, jeden novinár sa pýtal ľudí na ulici: "Čo považujete za najväčší problém našej krajiny, nevedomosť alebo nezáujem?" Jeden z opýtaných odpovedal: "Neviem, ani ma to nezaujíma!" Výsledkom je nedokončená stavba. Alebo, v duchu podobenstva, ovce, ktoré všetko úsilie vynaložili na to, aby sa zbavili pastiera. Ale čo bude ďalej, na to nemyslia. Ako to napokon dopadne, výborne ilustruje Orwellova Farma zvierat. Tiež dobré podobenstvo.
  3. A napokon je tu voľba iného dobra, než je Kristus, teda dobro bez Krista. Okrem miliónov ľudí, ktorí o Kristovi nevedia vôbec nič a preto si ho vybrať nemôžu, je zrejme stále viac ľudí, ktorí sú, často našou vinou, presvedčení, že Kristus je voľba zlá. Mám na mysli ľudí, ktorí sú dobrí, slušní, morálni v rámci morálky, ktorú prijali, úprimne sa snažia o dobro, ale v nás kresťanoch veľa dobra nevidia. Skôr naopak, niekedy nás pokladajú za nebezpečných. Tí ľudia prinášajú do tohto sveta mnohé dobrá, na ktoré spoločnosť, vrátane nás rezignovala. Kopa z tých, neviem prečo nenávidených (alebo asi aj viem, ale to nie je dôležité) neziskoviek, s ľuďmi, ktorí za smiešny plat robia prácu, na ktorú štát kašle. Venujú sa ľuďom, ktorými iní opovrhujú. Pracujú s Rómami v osadách, venujú sa týraným ženám a deťom, opusteným, osamelým, závislým. Angažujú sa v kultúre, starajú sa o prírodu a chránia ju... A niekedy zopár z nich aj uletí do extrému. To hrozí vždy, keď sa z dobra odstrihne Kristus a tolerancia, sloboda či súcit stratia hranice. V takých prípadoch môžu byť výsledkom aj javy ako potraty, eutanázia, prenájmy maternice, ochrana zvierat alebo pamiatok, povýšená nad ochranu človeka... A v extrémnych prípadoch až totalitarizmus. Ak ich spojím s podobenstvom z evanjelia, potom sú to ovce, ktoré vyhnali dobrého pastiera, ktorému na nich záležalo a pracoval pre ne nezištne, a miesto neho si, za štedrý plat, najali iného. Väčšinou majú čuch na celkom schopných vodcov, no občas sa tragicky zmýlia.
Z tých troch možností len tí tretí majú moje sympatie. A to preto, že len oni sú zameraní na dobro. Aj keď sa občas extrémne mýlia a to má potom zlé následky. Pochybujem, že tak hrozné, ako v prípade tých, pre ktorých je voľbou zlo, alebo tých, ktorí sú ľahostajní, čím zlu otvárajú brány dokorán.

No ja som kresťan a preto to budem skúšať radšej s Kristom než bez neho. Ako to hovorí Peter: "V nikom inom niet spásy, lebo niet pod nebom iného mena, daného ľuďom, v ktorom by sme mali byť spasení." 

Publikácie a pomôcky