(Ne)závideniahodná schopnosť

Pôst-00ŠT

Viete, ktorá žena dokáže urobiť z muža milionára? Vraj každá. Pod podmienkou, že bol predtým miliardár.

Neviem čo je na tom pravdy, ženu nemám, a ani milionár nie som. Ale viem, ktorý človek dokáže urobiť z ľubovolného raja peklo. Každý. 
Keď Adam a Eva precitli v rajskej záhrade, bolo to požehnané miesto. Ale potom už nie. Oni to dokázali. Keď Izraeliti prišli do Kanaánu, bola to krajina, ktorá oplývala mliekom a medom. No potom sa stalo sa to, čo predpovedal Mojžiš a čo sme počuli v dnešnom prvom čítaní: "Ak sa tvoje srdce odvráti a nebudeš počúvať, ak sa dáš zviesť a budeš sa klaňať cudzím bohom a budeš im slúžiť, tak vám už dnes hovorím, že zahyniete a nepobudnete dlho v krajine, do ktorej vojdeš, keď prejdeš cez Jordán, aby si ju vzal do vlastníctva." Človek má (ne)závideniahodnú schopnosť premieňať krajinu a svet na svoj obraz a podobu. 

Premýšľam, na čo sa to mení naša krajina. Samozrejme by som rád zhodil všetku zodpovednosť na iných, na politikov, na autority, čelných predstaviteľov všeličoho... A oni určite svoj diel zodpovednosti majú. No bojím sa, že sa tu pomaly, ale isto, uplatňuje tá naša zvláštna schopnosť prispôsobovať všetko obrazu svojmu. Ak je to obraz vznešený a krásny, je to fajn. Ale čo ak nie je?

Je čas preskúmať svoj obraz v zrkadle Božieho slova. Porovnať sa a zistiť, aký som. Pretože aký som, taký svet tvorím.

Napríklad prvé čítanie hovorí o človeku, ktorý:
A v evanjeliu Ježiš dodáva, že mu ide o človeka, ktorý: 
To je človek, ktorý má potenciál premieňať svet na lepšie miesto. Človek, pri ktorom mi nevadí, že prispôsobí svet svojmu obrazu. Ale aký človek som ja? Aký človek si ty? Aký obraz vidíš v zrkadle Božieho slova?

Publikácie a pomôcky