Mária, vedela si, že...?

ADV-04 NEB

Neviem sa nabažiť jednej adventno-vianočnej piesne. Dookola sa v nej opakuje otázka: Mária, vedela si, že...? Vedela si že tvoj chlapček bude raz kráčať po vode, zachráni našich synov a dcéry, že dá zrak slepému, utíši búrku, že hluchí budú počuť, chromí chodiť a mŕtvi ožijú? 
Myslím, že nevedela. Ale keby aj, na jej rozhodnutí by to asi nič nezmenilo. Ozaj, čo vlastne Mária vedela? Nuž to, čo sa dozvedela od anjela. Poďme si to zopakovať:
Trochu ma v tom všetkom zaráža Gabrielovo sebavedomie. No dobre, je to archanjel a to je už niekto. Ale aj tak. Vôbec nepočíta s tým, že by Mária mohla mať iné plány a očakávania. Nepýta sa, nečaká na súhlasnú odpoveď. Gabriel proste ide na istotu. Má na to ale dobrý dôvod: vie, že Mária je plná milosti a Pán je s ňou.

Ozaj, vieš, že Pán je s tebou? Ak nie si si istý, pozorne počúvaj, pri nedeľnej liturgii to zaznie viac krát. A vieš, že máš milosť? Dobre, možno nie sme plní milosti do takej miery ako Mária, ale aj nás Pán zahŕňa milosťami. Takže až sa objaví nejaký anjel, treba aby sme reagovali ako Mária. Zopakujme si, čo robila:
  1. Zastavila sa a premýšľala. Inšpiratívne :-)
  2. Pýtala sa, ako to urobiť. Nehľadá dôvody prečo nie, neodrecituje dlhý zoznam spôsobov, ako sa to nedá. Pýta sa: "Ako sa to stane, veď ja muža nepoznám?"
  3. Hovorí áno. Vlastne nehovorí. Pripomenie anjelovi (anjel znamená posol), že ona je služobnica. A dodá: "Nech sa mi stane podľa tvojho slova." 
Zastav sa, premýšľaj, pýtaj sa ako na to, poď do toho. To všetko s vedomím, že Pán je s tebou a dáva ti potrebné milosti. Viac vedieť nepotrebuješ.

PS: Ale pieseň je to fantastická. Už som ju počul v neviem koľkých verziách a jazykoch. Dnes sa ma najviac dotkla anglicko-hebrejsko-arabská.


A samozrejme...
 

Hmhm, skúste aj poľskú.

Publikácie a pomôcky