Rodinná katechéza / Aj rodičia sú deti

Je piatok večer a je mi jasné, že katechézku na najbližšiu nedeľu tentoraz pripraviť nestihem. Ale možno sa vám hodí aspoň príbeh.

Evanjelium

  • Mt 23,1-12
Ježiš povedal zástupom i svojim učeníkom: „Zákonníci a farizeji zasadli na Mojžišovu stolicu. Preto robte a zachovávajte všetko, čo vám povedia, ale podľa ich skutkov nerobte: lebo hovoria, a nekonajú. Viažu ťažké až neúnosné bremená a kladú ich ľuďom na plecia, ale sami ich nechcú ani prstom pohnúť.
Všetko, čo robia, konajú iba preto, aby ich ľudia videli: rozširujú si modlitebné remienky a zväčšujú strapce na šatách, radi majú popredné miesta na hostinách, prvé stolice v synagógach, pozdravy na uliciach a keď ich ľudia oslovujú Rabbi.
Vy sa nedávajte volať Rabbi, lebo len jeden je váš Učiteľ, vy všetci ste bratia. Ani Otcom nevolajte nikoho na zemi, lebo len jeden je váš Otec, ten nebeský. Ani sa nedávajte volať Učiteľmi, lebo len jediný je váš Učiteľ, Kristus. Kto je medzi vami najväčší, bude vaším služobníkom. Kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený.“

Príbeh

Palkova mama mala už dlhšie nepríjemný pocit, že v jej rodine sa to s tými mobilmi nejako preháňa. Premýšľala nad radikálnym riešením a inšpirácie hľadala, ako inak, na internete. Zvlášť sa jej páčilo jedno video, na ktorom iná mama namiesto nedeľného obeda naservírovala svojim deťom a manželovi na šnúry od nabíjačiek (vyzeralo to ako špagety, aj ich vyberala z hrnca vidličkami). A namiesto rezňa dostal každý na tanier mobil. Poviem vám, že sa netvárili moc spokojne. Mobily boli asi vypnuté a vybité.
Palkova mamina sa ale rozhodla vyskúšať niečo iné: na stolíku na chodbe sa jedného dňa objavil košík. Mama zavelila, že každý, len čo príde domov, musí svoj mobil vložiť doň. A môže si ho vybrať len keď mama dovolí. Bola to dosť prísna mama, dokonca aj ocko musel poslúchnuť.
Pár dní to ako tak fungovalo, ale ešte poriadne nezvykli, takže bolo aj veľa rečí, sem tam trucovanie a raz sa dokonca trieskalo dverami. "No čo, niektoré novoty sa závadzajú ťažko," hovorila si mamina.
Prišla nedeľa, práve sa všetci vrátili z rannej omše (čítalo sa na nej to isté evanjelium ako dnes), a mamina bola nejaká nervózna. Takže ocko ochotne poslúchol keď zavelila, že má všetkých zobrať von a vrátiť sa majú až o dve hodiny. Mamina zatiaľ navarí, prestrie na obed, a ešte aj pripraví prekvapenie. Tuším mala v pláne ovocné poháre so šľahačkou.
Keď všetci odišli, mama zobrala mobil, sadla si do obývačky a hľadala nejaké recepty na šľahačkové dobroty. Medzi tým jej ale na facebooku pípla správa od kamarátky. Tak jej odpísala. Potom napísala ešte ďalším dvom, pozrela si nejaké videá, správy, fotky... Však to poznáte. Keď sa po dvoch hodinách ocko s deťmi vrátil, našli ju v obývačke. Obed neuvarený, stôl nepripravený a o šľahačkových dobrotách ani nehovorím.
Palko si musel zahryznúť do jazyka, aby nevyslovil nahlas, čo si zapamätal z nedeľného evanjelia: "Zákonníci a farizeji... hovoria, a nekonajú. Viažu ťažké až neúnosné bremená a kladú ich ľuďom na plecia, ale sami ich nechcú ani prstom pohnúť."
  • TIP: Môžete si z citátu urobiť doplňovačku.
Ocko si Palkovo zahryznutie do jazyka nesprávne vyložil ako prejav synovho hladu. A aby zachránil situáciu, zobral celú rodinu na obed do reštaurácie. Netreba asi dodávať, že deti aj s ockom si vybrali niečo, v čom bolo, aspoň podľa ich mamy, málo zeleniny, zato však veľa kečupu a tatarkej omáčky. Proste niečo hrozne nezdravé, a strašne chutné. Myslím, že mama sa zatiaľ bez chuti prehrabovala v zeleninovom šaláte.

Palkovi to nakoniec nedalo. Mamine nepovedal nič, bol natoľko gentleman. Ale spýtal sa ocka. 
"Vieš," odpovedal mu ocko po chvíli, "aj my dospelí sme vo vnútri stále deťmi. Je to s nami tak, ako si to počul dnes v kostole. Učíme vás dobrým veciam. A občas vám prikazujeme alebo a zakazujeme aj to, v čom si sami nevieme rozkázať."
"A to znamená, že vtedy nemusíme poslúchnuť?" spýtal sa Palko s nádejou.
"Ak si pozorne počúval celé evanjelium," usmial sa ocko, "tak odpoveď poznáš."
 
"Robte a zachovávajte všetko, čo vám povedia, ale podľa ich skutkov nerobte."
  • TIP: Z citátu môžete urobiť skladačku. Každé slovo dajte na samostatný prúžok papiera, zamiešajte ich a nechajte deti vyskladať rôzne verzie. Odporúčam dať pozor na verziu: "Nerobte všetko, čo vám povedia." :-)
  • TIP: Môžete tiež nechať deti navrhnúť, ako by mohol príbeh skončiť.

Publikácie a pomôcky