Sila desiatich

CR-17 NEC

Viete koľko psychiatrov treba na výmenu žiarovky? Stačí jeden, ale žiarovka musí podpísať súhlas s výmenou (ďalšie z tejto kategórie nájdete tu). 

A viete koľko ľudí stačí na záchranu jedného, ľubovoľne veľkého, mesta? Stačí 10, ale musia byť spravodliví. To druhé už nie je vtip. To je realita, s ktorou sa dostal do kontaktu Abrahám.

Fascinuje ma dynamika dnešného prvého čítania. Primárnou témou je samozrejme vytrvalá modlitba. Ale je dobré pozrieť sa na celé posolstvo rozprávania. Stačilo by totiž desať spravodlivých ľudí a okolie Mŕtveho mora by dnes vyzeralo úplne inak. Predovšetkým by tam možno žiadne Mŕtve more nebolo, alebo by nebolo také mŕtve ako dnes. Miesto toho by tam možno boli dve prosperujúce a pritom starobylé mestá, Sodoma a Gomora.

Chýbalo desať spravodlivých. V biblickej kultúre je výraz spravodlivosť širší a termín spravodlivý človek označuje človeka, ktorý je čnostný, teda je zvyknutý konať dobro, nezištne, aj keď ho to stojí námahu a neprináša mu to popularitu... Zo Sodomy sa podarilo zachrániť len štyroch ľudí, Lóta s manželkou a dvomi dcérami. Ale z príbehu sa dozvedáme, že aj oni mali problém s čnosťami. Lótovej manželke chýbala dôvera a vytrvalosť, Lót krátky čas na to doplatil na svoju pijanskú párty a no a o tom, čo vyviedli jeho dcéry keď ho opili, radšej pomlčím. Nájdete to v devätnástej kapitole Knihy Genezis.

Čo by bolo, keby... Neviem čo by sa stalo, keby sa v Sodome našlo desať spravodlivých. Pochybujem, že by dal Boh Abrahámovi taký prísľub len preto, že evakuovať desiatich ľudí by bolo náročné, takže Bohu by sa zdalo efektívnejšie zachrániť radšej celé mesto. Myslím že je to skôr preto, že desať spravodlivých (rozumej čnostných) ľudí to je už sila, ktorá dokáže veľa.

Len si to predstavte, stačilo by desať spravodlivých v každom meste a dedine a naša krajina by vyzerala celkom inak. Na Slovensku máme 2927 miest a obcí, takže by sme potrebovali necelých 30000 spravodlivých...

Aký je to čnostný človek? Naše slovo čnosť (cnosť) súvisí s úctou. Čnostný človek je taký, ku ktorému prechovávame úctu kvôli jeho spôsobom a správaniu sa. Pretože je cudný, láskavý, mierny, múdry, je nositeľom nádeje, je odvážny, pokorný, rozumný, oplýva vnútornou silou, je spravodlivý, verný... Nespráva sa tak len občas, pretože z toho niečo z toho niečo má alebo prináša mu to vnútorné uspokojenie. Proste je dobrý za každého počasia

Čo robiť? 

  • Rozvíjaj v sebe čnosti. V čnostiach sa formujeme tréningom, drobnými sebazápormi. Zakaždým keď udusíš v sebe hnev a miesto vražedného pohľadu alebo ironickej poznámky odpovieš svojej manželke s úsmevom (myslím úprimný úsmev), cvičíš sa v čnosti. Čím častejšie to budeš robiť, tým ľahšie ti to pôjde, až sa ti to stane zvykom a ty to nebudeš riešiť.
  • Vyhľadávaj čnostných ľudí, prejav im úctu, uč sa od nich, spriateľ sa s nimi. Boží anjeli si dali tú robotu a prešli mesto Sodoma s jediným zámerom: nájsť čnostných ľudí a prejaviť im úctu tým, že prijali ich pohostinstvo.
  • Pamätaj, že na záchranu tvojho mesta alebo dediny stačí desať spravodlivých. To znamená ty a ešte ďalší deviati. Spoj s nimi svoje sily.

Máme pred sebou zrejme ťažké časy. Môžeme fňukať, nariekať, nadávať, štrajkovať, búriť sa alebo naivne dúfať, že ťažkosti za nás vyrieši nejaká všemocná vláda, byrokratický aparát, prípadne nejaký "osvietený" nový diktátor. Alebo popracujeme na čnostiach, najprv na svojich samozrejme, a vyhrnieme rukávy.

Publikácie a pomôcky