Keď je Ježiš hladný...

Pôst-01 PO

Liturgické čítania sú zostavené zostavené pomerne systematicky a to aj vtedy, ak čítame nejakú biblickú knihu alebo list postupne, na pokračovanie. Zvlášť viditeľné je to v pôstnom období. State ktoré odznejú pri svätej omši síce môžeme čítať a vysvetľovať izolovane, ale bolo by škoda nevnímať niečo z bohatstva súvislostí, ktoré sú tu pomerne zreteľné.

Napríklad dnešné evanjelium. Poznáme ho, počuli sme ho veľa krát, rozumieme mu. Ale jeho posolstvo pre nás sa zvýrazní, ak ho budeme čítať pod zorným uhlom včerajšej state o pokúšaní na púšti. Sú to dve perikopy, ktoré spolu nesúvisia, dokonca nie sú ani od toho istého biblického autora, nie sú si ani časovo či priestorovo blízke. Ale Cirkev ich postavila vedľa seba, jednu vybrala na nedeľu, druhú na pondelok. Ak to takto urobila, sleduje tým nejaký zámer.

Včerajšie evanjelium nás viedlo na púšť a pred nami vyvstal obraz Ježiša, ktorý je hladný, smädný, prežíva osamelosť, možno bezmocnosť... Dnes Ježiš o sebe hovorí, hoci v inom kontexte, že bol hladný, smädný, bezmocný (vo väzení), ponižovaný (nahý)...

Diabol ho tlačil do riešení, ktoré Ježiš odmietol. Odmietol vyriešiť hlad tým, že vytlčie chlieb z kameňov, odmietol získať moc za cenu straty vernosti a pravdy, odmietol vydupať si starostlivosť a ochranu zbytočným hazardom so životom...
Dobre to skončilo a diabol od neho na čas odišiel. Hmhm, až na jednu maličkosť: Ježiš zostal stále hladný, smädný, opustený a bezmocný.
Jasné, ja viem, bola to jeho voľba, chcel sa postiť... Ale keď máme pred očami pokušenia, ktorými musel prejsť, mohli by sme lepšie pochopiť situáciu ľudí, ktorí sú hladní, smädní, opustení, osamelí, uväznení... nedobrovoľne. Aké pokušenia prežívajú oni ak sa diabol rozhodne strpčovať život im?

Už som niekde na internete čítal, že by sme sa mali na Ukrajincov vykašľať, lebo však aj u nás máme chudobných. Oni nech si poradia ako vedia, my máme dosť svojich starostí. Cítiť za tým okrem strachu aj našepkávanie diabla: "Však nech si sami premenia kamene na chleba. Alebo nech sa sklonia pred démonom moci a dostane sa im odmeny. Alebo nech..." Pokušenia majú mnoho podôb. 

A my by sme mali na ne odpovedať tak ako včera Ježiš: "Nie len z chleba žije človek." Nie len z toho, čo sám nejako vydoluje. Ale aj z toho, o ktorý sme ochotní sa s ním podeliť keď práve on nemá a my máme. Napísané je: Bol som "hladný a dali ste mi jesť; bol som smädný a dali ste mi piť; bol som pocestný a pritúlili ste ma; bol som nahý a priodeli ste ma; bol som chorý a navštívili ste ma; bol som vo väzení a prišli ste ku mne." A o kúsok ďalej: "Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili." 

Publikácie a pomôcky