Čo z človeka vychádza, to je problém...

CR-05 ST

"Počúvajte ma všetci a pochopte! Človeka nemôže poškvrniť nič, čo vchádza doň zvonka, ale čo vychádza z človeka, to poškvrňuje človeka", hovorí Ježiš zástupu v dnešnom evanjeliu. Porozumenie kontextu je v tomto prípade nevyhnutné.
Zdá sa, že tí ľudia riešia potraviny ktoré sa  môžu jesť a ktoré nie. Judaizmus pozná slušný zoznam živočíchov, ktoré zjesť by, podľa starozákonných spisov, človeka poškvrnilo. V tom zozname sú tvory, ktoré by som do úst rozhodne nedal, no je tam napríklad aj taká bravčovina...
Poškvrnenie tu neznamená hriech v morálnom zmysle, ale stav, ktorý spôsobil, že človek bol rituálne nečistý, nemohol napríklad vstúpiť do chrámu, najskôr musel prejsť očisťovacími obradmi. 

Ale Ježiš celý problém posúva inam, práve k téme hriechu v morálnom zmysle. Akoby povedal: "Skutočný problém je to, čo z človeka vylezie, nie to, čo dávame do úst." Má pravdu. Pretože to, či si dám na raňajky chlieb s maslom a jahodovým džemom, alebo pred džemom uprednostním šunku, má zanedbateľný vplyv na to, či večer vykradnem banku alebo nie. Bude to rozhodnutie, také alebo onaké, ktoré vyšlo zo mňa.

Samozrejme že to, čo prijmeme, nás nejako ovplyvňuje. A preto si musíme dávať pozor aj na to, čo do svojho vnútra vpustíme. Ale sme to my, kto tie podnety spracúva.

Takže základné otázky dnešného dňa by mohli znieť: Čo vychádza z tvojho vnútra? Máš to pod kontrolou. Si s tým spokojný? Dostalo sa to tak, kam to bolo určené?

Pretože sme zodpovední za to, čo z nás vylezie :-)

https://pixabay.com/images/id-1268897/

PS: To by ma zaujímalo, či niekto nájde súvislosť s obrázkom. Ako by sa to dalo čo najlepšie vyjadriť?

Publikácie a pomôcky