Stáť si za slovom

VIA-02 NE C

Aké by to asi bolo, keby sa naše slová stávali skutočnými? Terry Pratchett o niečom takom píše v jednom z plochozemských príbehov. Tam sa v jednej chvíli začnú niektoré slová niektorých ľudí zhmotňovať. Konkrétne sa jedná o nadávky a vulgarimy, ktoré hneď po vyslovení dostanú podobu malých divných príšer, poletujúcich okolo hlavy ich autora.
Ale keď tak nad tým premýšľam, toto by sme asi nechceli. Hoci som si istý, že by niečo také by výrazne prispelo ku kultivácii jazyka.

Možno by nám stačilo, keby sa slová plnili. Rodičov by potešilo, keby deti bez frflania a na prvé slovo urobili, čo sa im povedalo. Zamestnávateľov by potešilo, keby na prvé slovo a bez frflania robili čo sa im povie ich zamestnanci, mimochodom väčšinou rodičia. My kňazi by sme boli nadšení, keby sa všetci všetci s nadšením držali desatora. A biskupov by zase potešilo, keby sme my kňazi robili poriadne aspoň polovicu z toho, čo nám hovoria.
Ale bojím sa, že ani toto nebude fungovať. Pretože tí druhí s tým nezačnú. Ibaže by sme s tým plnením slov začali od seba a venovali tomu toľko pozornosti, že na posudzovanie alebo dirigovanie druhých nám už nezostane veľa času. To by ich možno inšpirovalo.

Aspoň Boh to takto robí. "Na počiatku bolo Slovo", hovorí Ján v prológu. "A Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami," dodáva.

Aké slovo? Sirachovec ho v dnešnom prvom čítaní spája s múdrosťou. V žalme žalme sa to slovo objavuje v súvislosti s chválou, oslavou, požehnaním, pokojom, bezpečím. Ale aj s poslušnosťou ("Svoj rozkaz na zem zosiela, rýchlo sa šíri jeho slovo") a verným zachovávaním zákonov ("On svoje slovo zvestuje Jakubovi, svoje zákony a prikázania Izraelovi").

Daj pozor na slová, drž slovo a drž sa Slova.

Daj pozor na svoje slová. Bude fajn, ak sa predtým než ich vypustíš z úst, zamyslíš. Akoby to vyzeralo, keby sa tvoje slová stali skutočnými? Všetky!

Dodrž slovo. Postaraj sa, aby slová ktoré vyslovíš, aj tie, ktoré sú ti adresované, neboli takpovediac slovami do vetra.



Publikácie a pomôcky