Pozrite sa na Máriu...

ADV-04 NEC

Posledné dni adventu, obdobie od 17. decembra, trávime s Máriou. Akoby nám Cirkev chcela povedať: "Pozrite sa na Máriu a učte sa od nej". Tak sa poďme pozrieť, aby sme ju mohli napodobňovať. Dnešné evanjelium je v tomto zmysle v skutku inšpiratívne.

"V tých dňoch sa Mária vydala na cestu", začína Lukáš svoje rozprávanie. A my v tom môžeme objaviť podobnosť s nami a adventom. Pretože aj my sme sa vydali na nejakú cestu. V duchu sa poobzeraj po svojom živote. Kam si prišiel od 28. novembra? Čo všetky tie tvoje predsavzatia? 

"Vydala na cestu". Urob to isté, vydaj sa na cestu nasledovania Krista. Keď si to takto napíšem, znie to jednoducho. Ale nie je. Z Galilei do Ain Karim je to cca. 140 kilometrov. Poznámka v Písme hovorí, že sa to dá pešo prejsť za štyri dni. Ja takú kondičku určite nemám, ale tehotná Mária možno mala. Tak či onak, nebola to krátka, ľahká, príjemná ani pohodlná cesta. Takže ak si z adventného putovania vyčerpaný, je to v poriadku. Ak som unavený z niečoho iného, čomu som venoval čas adventu, ešte to môžem dobehnúť. S väčšou snahou a námahou samozrejme. Ako Mária.

"Ponáhľala sa do istého judejského mesta v hornatom kraji." Ponáhľala sa, to je druhé sloveso, ktorým Lukáš Máriu charakterizuje. Poponáhľaj sa. Zmysluplne samozrejme a cieľavedomo :-).

"Vošla do Zachariášovho domu." Jasné, Alžbeta a Zachariáš neboli v karanténe, nebol zákaz vychádzania ani zhromažďovania, takže vojsť mohla. Ale aj ty môžeš. Pretože vojsť do domu môže byť pre teba obrazom vstupovania do vzťahov. A to sa dá dokonca aj vtedy, keď musíš sedieť doma. Napodobni Máriu a vstupuj do vzťahov.

"Pozdravila Alžbetu." Mária pozdravila, asi jej povedala šalom, bežný pozdrav, ktorý prekladáme slovom pokoj. Priniesla pokoj do vzťahu, do ktorého práva vstúpila.

To je posledná vec, ktorú v tom dnešnom rozprávaní Mária urobila. Vieme, že tá stať je v skutočnosti dlhšia, že Mária ešte spievala chválospev a zostala u Alžbety pár mesiacov. Ale Cirkev chce, aby sme sa dnes sústredili len na tieto štyri veci: vydať sa na cestu, ponáhľať sa, vojsť a priniesť pokoj.

Mária urobila tieto štyri jednoduché veci. A potom sa začali diať zázraky. Alžbetu naplnil Duch Svätý. Bez toho, že by Mária musela niečo vysvetľovať (pamätáš, povedala len jediné slovo - šalom), Alžbeta vie, že pred ňou stojí matka jej Pána, požehnaná medzi ženami, ktorá nesie v sebe požehnaný plod a je blahoslavená, lebo uverila... 

Urob tie štyri veci, vydaj sa na cestu, ponáhľaj sa, vstupuj do vzťahov a prinášaj pokoj... A Pán urobí zvyšok.

Publikácie a pomôcky