Dve mince

CR-32 NEB


Napadlo ti, že Kristus ťa možno vidí a hodnotí úplne inak, než ty? A možno aj úplne inak, než my ostatní.
Je to prirodzené, aj my to tak robíme. Keď sme skutočne milovaní a skutočne milujeme, čo do vzťahu prinášame sa nám niekedy zdá strašne málo v porovnaní s tým, čo dostávame. Aj nedávno mi hovorila jedna mamina: "Mám úžasného manžela. Má nekonečnú trpezlivosť s mojimi šialenými náladami, niekedy sa na ňom vyzúrim, a on to so mnou aj tak nevzdáva. Ja si ho ani nezaslúžim." A potom hovorila, že má dojem, akoby strašne veľa brala a strašne málo dávala. Nuž môže to tak byť, často to tak býva. Ale tipujem, že jej manžel by to hodnotil inak, že to jej strašne málo má pre neho nezmiernu cenu.

To tvoje strašne málo má veľkú cenu v Božích očiach. Ak už sa potrebuješ porovnávať s inými, počuj, čo na to hovorí Ježiš: "Vhodila viac ako všetci". Ale radšej sa neporovnávaj, ty si ty a oni sú oni. Ty daruj z času, ktorý máš.

Niekto môže venovať modlitbe hodinu - dve denne. Ty nie? Nevadí. A desať minút nájdeš? To sa dá aj keby si skrátil svoj spánok o desať minút, to by ťa nezabilo :-). Alebo nájdi malé, desaťminútové okienko počas dňa a vlož všetko, čo máš, do pokladnice. Nenájdeš 10 minút za deň? Tak daj 10 sekúnd každú hodinu. Nastav si v mobile opakovanú pripomienku každú hodinu a vždy keď ti to pípne, povedz: "Darujem ti, Pane, túto hodinu. Obetujem ju za..." Žiaci a učitelia to majú vynikajúce, lebo každú hodinu zvoní :-).

Pred pár dňami som dostal email z môjho obľúbeného denníka. Písali mi: "Všimli sme si, že už je to viac ako rok, čo ste nás naposledy podporili. Vďaka vašej podpore sme mohli postupne rásť a prijímať tých najlepších novinárov, s ktorými zdieľame spoločný hodnotový svet..." Potom správa o dobrých veciach, ktoré robia. A na koniec výzva: "Ak tiež chcete, aby sme pokračovali, prosím, pridajte sa k našim pravidelným podporovateľom." Pravidelnosť je dôležitá. Boli by radšej, keby som im posielal každý mesiac menej, než raz ročne viac. Pretože v pravidelnosti je istota. V tomto prípade pre moje noviny. V prípade života s Bohom pre nás samých. Ak daruješ Bohu napríklad svojich desať minút, rob to pravidelne, najlepšie denne. Pravidelnosť drží tvoj život, s ňou neskrachuješ.

Pre Boha veľa znamenáš. A každá minúta a sekunda, ktorú mu daruješ, či priamo alebo cez iných, má veľkú cenu v jeho očiach. Nie preto, že by ju potreboval, ale preto, že ty, jeho milovaný, jeho milovaná, s každým darom rastieš.
https://pixabay.com/images/id-5241253

Publikácie a pomôcky