Odpočinok pre dušu

CR-15 ŠT

Ak ti niekto sľubuje ľahký a bezstarostný život, tak to určite nie je Kristus. Bude to asi obchodník, ktorý sa ti snaží predať ružový sen namiesto pestrofarebnej reality, politik s lacnými riešeniami teraz a drahými následkami po skončení volebného obdobia, alebo proste nejaký podvodník. Kristus nemá pohodlné riešenia, iba dobré.

"Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním", hovorí v dnešnom evanjeliu. Nepospomína žiadne odstránenie ťažkostí, len tréningový program, vďaka ktorému človek tie ťažkosti lepšie zvládne.

Lenže trénovať, to znamená cvičiť, pravidelne, vytrvalo, aj vtedy keď všetko v človeku kričí proti. To je to jeho "vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa." Jarmo je postroj, do ktorého sa človek zapriahne namiesto ťažného zvieraťa. Teda rozhodne nič ľahké ani príjemné. Ale je to postroj pre dvoch a druhým je Ježiš.

Keď sú dvaja zapriahnutí v jednom jarme, musia všetko robiť rovnako, rovnako ťahať, rovnako kráčať, rovnako odpočívať, rovnako dýchať... To znamená naučiť sa Ježišovmu tempu a nájsť odpočinok pre svoju dušu. Lebo keď "nájdete odpočinok pre svoju dušu", veľmi vás nevyruší ani taká normálna a samozrejmá vec, akou je telo, unavené po dobre vykonanej práci.

Publikácie a pomôcky