O výsmechu, ktorý sa vyplatil.

VN-06 ST

Výsmech. Spomedzi ničiteľov komunikácie a dobrých nápadov je to zbraň najťažšieho kalibru. Zásah obyčajne bolí viac ako čokoľvek ostatné. A niekedy jediné čo dá robiť útek. Hoci ani to nemusí pomôcť. Pavla v dnešnom prvom čítaní vysmiali. Už absolvoval všeličo, vrátane väzenia a mučenia. Ale posmech... Nečudujem sa, že sa zobral a odišiel.

Každopádne v situácii v akej sa ocitol Pavol je dobré lepšie poznať tých, čo sa posmievajú. A ich dôvody. Pavol prišiel do Atén. Jeho zámer je jasný, chce ohlasovať Krista. A keďže Aténčania sú známi svojou záľubou v múdrych rečiach, majú na to dokonca zriadené miesto a inštitúciu v jednom, volá sa to Areopág, zamieri si to rovno tam. Začne odvolaním sa na vieru Aténčanov. Aténčania totiž uctievali množstvo bohov, stavali im oltáriky a prinášali sem tam nejakú tú obetu. A aby náhodou nejakého z bohov neurazili, šikovne to vyriešili oltárom neznámemu bohu. Pavol začne svoju reč tým, že im prišiel porozprávať práve o tom Neznámom. A začne hovoriť o Ježišovi. Lenže to, že Aténčania bohov uctievajú ešte neznamená, že im alebo v nich aj veria. Zrejme hlavne tí múdri považujú za múdre vzdávať povinnú úctu a kult skôr pre istotu

A práve tu Pavol pohorel. V jedinou vetou ich totiž vytočil hneď v troch veciach: "Boh prehliadol časy nevedomosti a teraz zvestuje ľuďom, aby všetci a všade robili pokánie, lebo určil deň, keď bude spravodlivo súdiť zemekruh skrze muža, ktorého na to ustanovil a všetkým osvedčil tým, že ho vzkriesil z mŕtvych."

  • "Boh prehliadol časy nevedomosti a teraz zvestuje ľuďom..." No, povedať zhromaždeným filozofom, že dovtedy boli nevedomí a že pravdu sa nedozvedia vďaka svojmu intelektu, ale im ju zjaví Boh cez Pavla..., tak to nebolo veľmi taktické.
  • "Aby všetci a všade robili pokánie..." Vyzvať zhýčkaných starých pánov k pokániu, to si od miestnej smotánky nedovolili požadovať aj olympské božstvá.
  • "...vzkriesil z mŕtvych." No a zmŕtvychvstanie, to už naozaj nezvládli. A to to Pavol ešte trochu zjemnil, lebo miesto slova zmŕtvychvstanie použije slovo vzkriesenie. Ako počuli o vzkriesení z mŕtvych, niektorí sa posmievali, iní hovorili: "Vypočujeme ťa o tom inokedy." Tak Pavol spomedzi nich odišiel.
Ale aj tak to malo zmysel. To najdôležitejšie je totiž na konci príbehu: "No niektorí muži sa pripojili k nemu a uverili. Medzi nimi aj Dionýz Areopagita, žena menom Damaris a iní s nimi." Zopár ľudí uverilo v Krista. A o to predsa išlo. Ten výsmech stál za to. No aj tak: Pozor na to, na čo slúži tvoj smiech. 

Obrázok od Pezibear z Pixabay.

Publikácie a pomôcky