Ježiš je brána. Ku komu?

VN-04 PO

"Ja som brána k ovciam", hovorí Ježiš v dnešnom evanjeliu.

Ovce..., ale to je také neadresné. Vždy som sa bránil tomu, aby som dal dal našim farským ovciam nejaké mená. Asi som ovplyvnený T. Pratchettom, tiež si myslím, že ovce si medzi sebou nijaké mená nedávajú. Problém vzniká vtedy, keď sa vo farskej záhrade objavia nejaké deti. Tie sú na mená zvedavé. A obyčajne im aj nejaké dajú.

Lenže tu má Ježiš pod ovcami na mysli konkrétnych ľudí. Napríklad tých, ku ktorým sa tak nejako nevieš dostať. Tvoju nevestu alebo svokru, s ktorou ti to od začiatku nejako nejde, suseda alebo kolegu, ktorý je so všetkými rozhádaný (a všetci s ním), a ty to chceš zmeniť, no nevieš ako. Ježiš je brána k nim.
Trochu si tie jeho slová zosobni. Predstav si, ako ti dnes Kristus hovorí: Ja som brána k tvojej svokre, ktorá ťa nemá rada. Ja som brána Ferovi, vieš, k tomu otravnému kolegovi. Ja som brána k ... doplň si podľa svojej potreby. 

Druhá vec je dôvod. Totiž Kristus je brána, cez ktorú len tak hocikto neprejde. Nemá šancu, kto "prichádza, len aby kradol, zabíjal a ničil." Ježiš je brána, ktorá je tu preto, "aby mali život a aby ho mali hojnejšie."

Publikácie a pomôcky