Jeden za všetkých

Pôst-05 NEB

Veľkňazi a farizeji zvolali veľradu a hovorili: "Čo robiť? Tento človek robí mnohé znamenia. Ak ho necháme tak, uveria v neho všetci, prídu Rimania a zničia nám i toto miesto i národ." 

Tak ho nenechali. Podplatili zradcu, uplatili svedkov, vydierali sudcu, zmanipulovali dav a nechali popraviť Ježiša... Všetko preto, aby neprišli Rimania a nezničili chrám a národ. O necelých štyridsať rokov Rimania prišli, chrám zrovnali so zemou a Židov rozohnali. Trvalo ďalších takmer 1900 rokov, kým sa mohli vrátiť a založiť si svoj vlastný štát. Chrám nemajú dodnes.

  • Čo všetko sme schopní my ľudia urobiť len preto, aby sme nemuseli prijať Krista.
  • Ktovie, čo by sa bolo stalo, keby nechali veci ísť svojím životom. A keby sa sami otvorili viere v Ježiša. Možno by nakoniec aj tak prišli Rimania a zničili to miesto i národ. Ale prišli by takpovediac po funuse, zbúrali by chrám, ktorý už nemá inú, než historickú a architektonickú hodnotu. Možno by nebolo nezmyselnej Prvej židovskej vojny. Ani druhej a tretej. A možno už vtedy mohli byť vierou premenení aj Rimania.
Tak to dopadne, keď sa držíme svojich predstáv a chceme získať alebo udržať nejaké dobro aj za cenu kompromisov so zlom, zrady, korupcie, vydierania a manipulácie... To nie je naša cesta. Našou Cestou je Kristus. Každopádne takto dostáva výraz "Jeden za všetkých" úplne nový rozmer.

Publikácie a pomôcky