Večný život, ktorý si nikto nevybral...

CR-05 SO

Pred pár dňami som narazil na jednu, nazvime to,  anketu. Otázka znela: "Keby si si mohol/mohla vybrať jeden z týchto 4 elixírov, ktorý by to bol?" Možnosti: čítanie myšlienok, večný život, cestovanie v čase a finančná nezávislosť. Zapojilo sa viac než 1100 ľudí. A večný život si nevybral nikto. Iste, je to len sranda. A reklama na web s povedzme prapodivným obsahom. Ale aj tak mi to nedá pokoja a odvtedy premýšľam, čo to vlastne znamená.

Znamená to, že z 1100 ľudí ani jeden nestojí o večný život? Alebo len všetci čítanie myšlienok, cestovanie v čase alebo finančnú nezávislosť považujú za dôležitejšie? Mimochodom odpovede boli medzi tieto 3 možnosti rozložené +/- rovnomerne. Je večný život niečo, čo zatiaľ tí smajlíkujúci ľudia nepotrebujú riešiť? Alebo ako si vlastne predstavujú večný život, o ktorý majú menší záujem než o cestovanie v čase, finančnú nezávislosť alebo čítanie myšlienok?

Nakoniec nie je večný život ako večný život. Verím, že existuje aj verzia večnosti, ktorú by som asi ochotne vymenil za niečo menej strašné. Radšej do smrti znášať migrény z čítania myšlienok alebo trpieť neistotou a žalúdočnými ťažkosťami z cestovania v čase, než večne pobývať v pekle. Že? Finančnú nezávislosť posúdiť neviem, lebo ak sa tým myslí, že človek má čo potrebuje, tak som finančne nezávislý. Ak sa tým myslí, že má všetko, čo si zmyslí..., tak to je vlastne jedna z verzií pekla, akurát že končí smrťou. A potom sa ukáže, čo ďalej.

Kým peklo tu je, pred inou verziou večného života nás uchránil Boh. Hovorí o tom dnešné prvé čítanie: Pán, Boh, povedal: "Hľa, človek sa stal ako jeden z nás. Pozná dobro i zlo. Len aby teraz nesiahol svojou rukou na strom života a nejedol z neho a nežil naveky!" A Pán, Boh, ho vykázal zo záhrady Edenu, aby obrábal zem, z ktorej bol vzatý. Ďakujem Bohu za to vyhnanie z raja, pretože to bol akt milosrdenstva. Totiž chvíľu predtým Boh vysvetlil ľuďom, čo spôsobili a ako práve definitívne zbabrali život sebe aj svojim potomkom. Chudáci, museli vtedy riadne zblednúť. A ich prvou útechou zrejme bolo, že však nejakých tých 80 rokov to vydržia. A potom sa uvidí.
No ono to tu zase nie je také strašné. Celkom sme sa tu zabývali, prispôsobili sme si svet a veľmi sa nám z neho ani nechce. Ale to je možno aj preto, že na rozdiel od Adama a Evy, nemáme s čím porovnávať. Oni mali. A vedeli, o čo pripravili seba aj nás.

Ale aby som to dokončil. Ešte je jedna verzia večnosti, tá, ktorú pre nás pripravil Boh. Nie je to celkom to, čo poznali a následne stratili prví ľudia. Verím, že je to niečo oveľa lepšie. To je večný život, za ktorý by som zahlasoval.

Publikácie a pomôcky