To bude ťažké...

VIA-05. jan.

Ján položí v dnešnom prvom čítaní zaujímavú otázku: Prečo Kain zabil svojho brata? "Preto, že jeho skutky boli zlé a bratove spravodlivé." Neviem, čo zavážilo viac, či Kainove zlé skutky, alebo to, že bol Ábel spravodlivý. Nakoniec to asi každý z nás už niekedy zažil na vlastnej koži: Ťažšie, než (priznať si a) odpustiť si vlastný omyl či zlyhanie, môže byť odpustiť druhému, že mal pravdu.

Niekedy je to skutočne ťažká skúška toho, či skutočne milujeme všetkých, bez rozdielu. "Toto je zvesť, ktorú ste počuli od začiatku: aby sme jeden druhého milovali." Ján netvrdí, že to bude ľahké alebo príjemné. Ani že si to tí druhí zaslúžia, či nebodaj že to ocenia. A druhej strane milovať nemusí znamenať so všetkým súhlasiť.

No proste keď všetkých, tak všetkých. Aj tých, čo sa mýlia, i tých, čo sa "mýlia". Tých, čo majú pravdu, i tých, čo majú iba "pravdu".


PS: Výber fotiek nie je úplný, snažil som sa vybrať zopár takých, čo sú jednými obľúbení a inými neobľúbení. Mohol som tam dať napríklad aj seba, ale pripadalo mi to hlúpe, predsa len nie som taký slávny ako oni. Hoci omylný i hriešny žiaľ áno.

Publikácie a pomôcky