Kostol, otvorený bez obmedzení

Výročie posviacky Lateránskej baziliky

Mám pre teba úlohu. Napodobni dnes Ježiša, urob si bič, zájdi s ním do najbližšieho kostola a vyžeň odtiaľ všetkých a všetko, čo spôsobuje, že to miesto sa viac podobá na tržnicu než na Boží chrám.

Ja viem, že táto úloha vyzerá momentálne neefektívne a možno aj nerealizovateľne. Predsa len, stále platí zákaz zhromažďovania, takže v kostole nájdeš maximálne 6 ľudí, čo je pomerne málo priestoru na robenie poriadkov. A možno ani nemáš certifikát o negatívnom výsledku Ag testu alebo PCR ekvivalent, takže musíš sedieť doma a do kostola sa nedostaneš.

Ale moment, dostaneš, najbližším kostolom si predsa ty. Apoštol Pavol to hovorí v dnešnom prvom čítaní: "Ste Boží chrám a že vo vás prebýva Boží Duch." To je kostol, do ktorého môžeš (a vrelo ti to odporúčam) vstúpiť každý deň, dokonca aj keby bol zase zákaz vychádzania. Už si sa tam dnes zastavil?

Nezabudni sa tam dobre poobzerať. Potom vytiahni svoj bič a poďme na to. No dobre, ak si taký ako ja, si pacifista a násilie sa ti protiví. Najmä to, ktoré treba urobiť na sebe. Ale neboj, nikto od teba nečaká, že sa budeš bičovať káblom od nabíjačky. To by aj tak nemuselo zabrať. 

Skús radšej nejaké to pokánie a modlitbu. Napríklad: Je v tvojom vnútornom chráme milión vecí, ktoré ťa vyrušujú? Vyžeň ich. Na mobile si nastav tichý režim (bez vibrácií), vypni monitor, stíš hudbu, vyžeň deti do vedľajšej miestnosti. Usaď sa a zostaň tak minútu bez pohnutia, s jedinou, dookola opakovanou myšlienkou "Pane, vstúp do môjho vnútra, tvojho svätého chrámu." Urob to tak pár krát za deň, trebárs aj každú hodinu, no vždy len na minútku. Niekedy budeš potrebovať bič, inokedy to pôjde ľahko. Ale hlavne Kristus určite príde.

Publikácie a pomôcky