Ako čítať Sväté písmo: 6. Značky a transformácia

Nahradenie časti textu značkami

  • Účastníci dostanú jednoduché zadanie: Ich úlohou je nahradiť čo najväčšiu časť textu značkami. Pre osoby použijú kruh, talenty označia štvorcom. Okrem toho môžu ešte použiť úsečku. Text možno skrátiť. Príbeh rozdelíme na tri časti.
I. DEJSTVO

Osoby z podobenstva sú odlíšené veľkosťou i farbou. Najväčší a zároveň najtmavší kruh patrí pánovi, ktorý delí majetok medzi svojich sluhov. Rozdiely medzi sluhami vyjadrujú rozdiely v ich schopnostiach. Pán nadelil každému maximum podľa jeho schopností, to je vyjadrené tým, že veľkosť kruhu zodpovedá množstvu štvorcov. O pánovi predpodkladáme, že je väčší ako jeho majetok. Skutočnosť, že pán odcestoval, je vyjadrená prázdnym miestom na konci verša.

II. DEJSTVO

V druhom dejstve sledujeme aktivitu sluhov. Prví dvaja znásobujú zverený majetok, čím sa zároveň rozširujú ich schopnosti a celkovo rastú. Preto sú ich kruhy väčšie. Posledný sluha talent neprijal a oddelil sa tohto spojiva so svojím pánom.

III. DEJSTVO

V poslednom dejstve sluhovia predstupujú pred svojho pána. V prvej scéne je vyjadrená prezentácia ich konania, v druhej rozhodnutie pána. V druhej scéne prví dvaja dostávajú nové poverenie, čo je naznačené novým rastom. Tento raz sú väčšie ich kruhy i samotné talenty, pravda s výmimkou desiateho, ktorého veľkosť sa nezmenila.

Tretí sluha je vylúčený zo spoločenstva svojho pána i svojich kolegov a zostáva uväznený vo svojej stiesňujúcej temnote. 

Transformácia textu

  • V druhej časti majú účastníci za úlohu prerozprávať podobenstvo z pohľadu jednotlivých postáv a tiež v rôznych etapách príbehu. V našom prípade to vyzeralo takto (účastníci túto časť robili ako domácu úlohu ;-). Tu sú niektoré z nich

Prvé dejstvo

Prvý sluha

Môj Pán
sa schystal na cestu.
Zavolal si mňa
i ďalších dvoch,
aby nám
nadelil po talentoch.

Neviem, čo Ho viedlo,
veď,
zveril mi ich práve päť,
druhému dva
a tretiemu jeden dal
a potom
odcestoval.

Čo teraz?
Čo robiť s toľkým majetkom?
A čo mi to vlastne dal?
Najprv Krst a Písmo, ktoré napísal,
Zmierenie
a dar byť stále s Ním,
silu svojho Ducha
s Požehnaním manželským.

Dary iste vzácne,
veď ich s toľkou láskou dal.
Už len pochopiť ich!
Prečo?

Niečo
ma vedie,
už nemôžem sedieť,
Písmo otváram,
je v ňom Jeho srdce,
je v ňom môj Pán sám.

Mnohé nechápem,
ale niečo predsa,
chcem tak žiť,
a keď spadnem,
chcem sa postaviť
a oprášiť
a čerpať milosť, silu, lásku
darov nevšedných
a usmievať sa,
tiež aj zasvietiť,
tak očakávať príchod
časov Pánových.

Idem to hneď
povedať tým dvom!
Ktovie ako oni
naložili s majetkom?

Druhý sluha

Náš pán sa už dlhšiu dobu chystá na cestu. Som z tých príprav už celkom vyčerpaný, pomáham mu kde sa len dá a predsa si ma dal dnes večer opäť zavolať. Azda sa len na mňa pre niečo nenahneval? Nie som si vedomý žiadnej chyby, ale čo ak? 

Pred bránou som sa stretol s dvoma mojimi známymi, ktorí tiež slúžia nášmu pánovi. Zdá sa že aj ich si dal pán zavolať, rovnako ako mňa. Je to zvláštne, čo len môže chcieť?

Náš pán sa rozhodol zveriť nám svoj majetok. Ja som dostal dva talenty, a ďalší dvaja dostali päť a jeden. Najprv ma mrzelo že som nedostal aj ja viac. Vari mi môj pán neverí? Veď som bol vždy poslušný a dôsledný. Prečo ja mám mať len dva keď iný má päť? Ale potom som si povedal, že určite vie čo robí. Asi nie som taký šikovný ako môj priateľ. Veď aj tak je to obrovská kopa peňazí. Čo len s nimi urobím? Musím môjmu pánovi dokázať že si zaslúžim dôveru ktorú mi preukázal. Jeden môj spolusluha sa rozhodol s peniazmi obchodovať. To bude vari najrozumnejšie. Pôjdem, urobím podobne a náš pán sa iste poteší, keď zveľadím jeho majetok. 

Tak sa mi to podarilo, som taký šťastný! Šiel som, obchodoval som s mojimi talentmi a získal som dva krát toľko! Podľa mňa je to výborné. Zajtra by sa mal vrátiť pán domov, som zvedavý čo na to povie. Dúfam že sa nebude hnevať že som nezískal ešte viac, ale naozaj som sa snažil a verím že to pán ocení.

Druhé dejstvo

Tretí sluha

Pán odišiel. Ani neviem či skôr povedať „konečne“,  alebo skôr uvažovať o tom, čo teraz... 

Dal mi talent, jeden mizerný talent, kým tým dvom dal veľa. Ťažko sa o tom hovorí, keď ja som taký úbožiak a keď vidím tých druhých. Im sa dobre obchoduje, dobre sa im investuje, dobre sa im míňa, dobre sa im gazduje. Veď, keď už prídu o jeden talent, ani to nepocítia. Hlavne ten prvý, ten si fakt môže robiť hocičo. Je to celkom nespravodlivé. Vlastne je to veľmi nespravodlivé. Každý by mal dostať rovnako a bodka. Mala by byť spravodlivosť. Uf, už ma z toho bolí hlava... Čo mám robiť? Čo? 

A kam vlastne pán išiel? Asi na dovolenku... Ja aby som sa rozkrájal. Našiel chudákov, ktorých bude teraz zdierať a zamestnávať. Ani nepovedal, kedy príde. Bolo by to troška jednoduchšie, keby  som vedel o jeho príchode. 

Dal mi talent a ani poriadne nevysvetlil, čo s ním. Keď ho investujem, môžem oň prísť a bude zle. Musím ho kdesi ukryť. A dobre ukryť. Domáci trezor mám pre vlastné potreby. Keď ho tam dám, budem musieť žene vysvetľovať, odkiaľ sa vzal atď. Bude mudrovať, čo mám robiť. Ešte aj ona. A.... už to mám, pekne ho zakopem do zeme. Tam mi ho nikto ani neukradne, ani nebude zisťovať jeho pôvod, ani mi nebude dávať rady, ani nebudú chcieť z neho odvody a dane. Ostane celý.

Zakopem ho a bude pokoj. Vlastne potrebujem teraz veľa pokoja. Všetko okolo ma tak vyťažuje, že myslieť na nejaký jeden talent už naozaj nemám energiu. A musím si dávať pozor, napr. aby som nevyhorel (moderné slovo), aby som si dobre užil život, aby som zabezpečil deti, aby som sa postaral o rodičov, aby som stihol relaxovať, aby som mal čas na priateľov, záľuby, koníčky, šport a fitnes, ešte fb, instagram, čoskoro otvoria divadlá a kiná ...

Troška námahy ma bude stáť to kopanie, ale potom už bude dobre. Talent bude v bezpečí a ja si môžem žiť svoj život. Budem slobodný, nezaťažený... a keď bude náhodou treba, tak talent vykopem.

Tretie dejstvo 

Prvý sluha

Milí moji, nepochopíte, čo sa dnes udialo. Ešte som z toho celý paf a vlastne tomu ani poriadne nerozumiem. Viem len, že som si získal uznanie, pochvalu môjho pána, a nielen to, ale omnoho viac. Ja som iný.  Musím vám to ale porozprávať od začiatku. 

Jedného dňa sa môj Pán chystal na cestu, mal byť dlho preč, tak si zavolal mňa aj mojich dvoch spolusluhov a rozdelil nám svoj majetok. Neviem, podľa čoho pán rozdeľoval. Už vtedy som bol z toho prekvapený, lebo som dostal najviac. Azda mi Pán najviac dôveroval, videl moje schopnosti o ktorých som ani ja sám netušil, ale on zrejme už vtedy vedel čo je vo mne, čo dokážem. Dal mi celých 5 talentov. Druhý sluha dostal dva talenty a tretí zasa jeden. 

Nuž, rozmýšľal som čo s nimi. Ako nezradiť dôveru Pána, ako sa postarať o to, čo mi bolo zverené. Začal som teda obchodovať. Nebolo to ľahké, musel som rozmýšľať kde investovať a čomu sa zasa vyhnúť. Bolo to riziko, obchody nemuseli vyjsť. Ale predsa len, keď mi veril Pán, začal som si veriť aj ja. A vyplatilo sa. Získal som ďalších 5 talentov. Skvelé :-).

No a dnes sa Pán vrátil, ukázal som mu ako som obchodoval a čo som získal a Pán ma pochválil, potešil som ho. Bol som na seba hrdý, získal som uznanie Pána. Ale stalo sa niečo, čo som nepredpokladal. Vraj som bol verný nad málom, tak ma ustanoví nad mnohým. Ešte stále tomu nemôžem uveriť. Náš Pán je skvelý a stále prekvapuje. Za svoju vernosť a možno aj za odvahu ma ustanovil nad mnohým. Podobne pochodil aj druhý sluha, on tiež obchodoval a získal ďalšie dva talenty, aj toho Pán pochválil, rovnako ako mňa. Ale to nie je celé. Ja  som totiž dostal ešte niečo navyše – talent, čo tretí sluha skryl. Neviem, prečo tak konal. Tvrdil, že sa Pána bál. Neviem, možno si neveril, alebo sa mu len nechcelo. Netuším. Už nie je medzi nami a nevodí sa mu dobre, Pán ho vyhodil. Zato ja som dostal aj ten jeho talent. Je mi ľúto tretieho sluhu. Neokradol pána, vrátil mu čo je jeho. Ale zasa nesplnil jeho vôľu. Pán ho nazval neužitočným sluhom. A mal pravdu. Nuž, snáď sa z toho tretí sluha poučil. 

A ja mám teraz veľkú radosť z uznania, z dôvery, z toho čo som dostal, z priazne Pána... . Uvedomujem si, že po tom všetkom, po týchto skúsenostiach som iný. Viac si verím. Ale okrem radosti, je v mojom srdci aj, vďačnosť. 

Pane, ďakujem, že môžem zostať v tvojej prítomnosti a slúžiť ti, ďakujem, že ty ma poznáš lepšie ako ja sám, poznáš moje schopnosti a dôveruješ mi, nekladieš na mňa viac, než by som zvládol. Túžim ťa nesklamať. Veď ma Pane a buď mojim Učiteľom. 

Tretí sluha

Bolo to pred nejakým časom, keď sa náš pán chystal, že odcestuje. Zhromaždil a pripravil celý svoj majetok a postupne si nás všetkých k sebe volal podľa našich schopností. Prvému z nás dal päť talentov. Druhému dva talenty. Mňa si zavolal ako posledného. Mne náš pán zveril zo svojho majetku jeden talent. Potom sa rozlúčil a odcestoval. Ešte v ten deň sa moji spolu sluhovia zobrali a odišli aj s talentami, ktoré mali od pána a začali s nimi obchodovať. Prvému sa podarilo k jeho piatim zvereným talentom dostať ďalších päť navyše. Druhému sa tiež podarilo k dvom, ktoré dostal získať niečo navyše, presne dva talenty. Ja som mal od pána svoj jeden talent a rozmýšľal som, čo urobím. Išiel som a bezpečne som ho ukryl do zeme, aby sa nestratil. Celý čas, ako bol náš pán preč som bol presvedčený, že moje rozhodnutie bolo správne. 

Zrazu prišiel deň kedy sa náš pán vrátil zo svojej cesty a opäť si nás postupne k sebe volal. Zavolal si prvého z nás a pýtal sa, ako sa mu darilo. Ten mu vyrozprával ako s talentami, ktoré mu boli zverené obchodoval a podarilo sa mu získať ďalších päť navyše. A náš pán ho pochválil. Prisľúbil, že mu bude zverené ešte viac, ako doteraz a pozval ho do svojho spoločenstva. Tak isto si zavolal aj druhého, aj ten mu porozprával, ako so zverenými talentami obchodoval a,  že sa mu podarilo k dvom, ktoré mal, získať ďalšie dva. Aj jeho pán pochválil a prisľúbil mu ešte viac a pozval ho do svojho spoločenstva. Keďže som vedel, že si zavolá aj mňa, išiel som a vykopal ukrytý talent. Pán si napokon predvolal aj mňa. Aj mňa sa opýtal, ako sa mi darilo s tým, čo mi zveril. Aj ja som mu vyrozprával, čo som urobil. Keďže som sa bál jeho aj jeho krutosti, tak som radšej talent ukryl, aby sa nestratil. A teraz mu ho vraciam, tak, ako mi bol zverený. Pán sa rozhneval, pokarhal ma a označil za zlého sluhu. Poukázal na moju lenivosť a neochotu ísť a zaniesť zverený talent iným, ktorí by sa oň starali. On by si mohol teraz vziať to, čo mu právom patrí. Nakoniec aj to jediné, čo som od neho mal, jediný talent, aj ten mi dal zobrať a dal ho tomu, ktorý bol najschopnejší a on mal zrazu ešte hojnejšie. A mne aj z toho mála nezostalo nič. 

Teraz som tu a oni tam. Oni v spoločenstve a radosti môjho pána. Ja vonku, v tme a sám. Prečo sa mi to stalo? Moje predsudky, ľahostajnosť a lenivosť ma tu priviedli a pripravili aj o to jediné, čo mi bolo zverené. 

Publikácie a pomôcky