Zostali vonku...

 CR-25 UT

"Vonku stojí tvoja matka a tvoji bratia a chcú ťa vidieť," oznámili Ježišovi. Tak to je, vždy budú ľudia, ktorí síce chcú vidieť Ježiša, ale zastavia sa pred dverami, zostávajú vonku.

Dôvody sú rôzne. Niektorí prichádzajú s predsudkom. Ako v tom rozprávaní, niektorí prišli, lebo sa dopočuli o Ježišovej činnosti a majú pocit, že treba zasiahnuť, pretože sa musel pomiatnuť. Lukáš si všimol iný dôvod: "Pre zástup sa nemohli k nemu dostať." Zastavila ich prekážka, nepozornosť tých vo vnútri.

V tomto prípade je dôležité aj to, čo evanjelisti nepovedali, ale môžeme to čítať medzi riadkami. Epizódka končí Ježišovým konštatovaním: "Mojou matkou a mojimi bratmi sú tí, čo počúvajú Božie slovo a uskutočňujú ho." A čo bolo ďalej? Predpokladám že sa zdvihol z gauča a išiel za nimi. Nech už boli ich motívy akékoľvek. Veď aj oni sú jeho matka a jeho bratia. 

Môžeme sa rozčuľovať a pohoršovať nad tými, ktorí zostávajú vonku. Alebo môžeme vyjsť za nimi. Stať sa cirkvou vychádzajúcou, ako to hovorí pápež František.



Publikácie a pomôcky