Nevyriekol nič hlúpe

CR-26 PO

Satan povedal Bohu: "Vari sa Jób bez príčiny bojí Boha? Neohradil si zo všetkých strán jeho i jeho dom i všetko, čo má? Požehnávaš prácu jeho rúk a jeho majetok vzrastá v krajine. Len vystri ruku a dotkni sa trochu všetkého, čo má, a uvidíš, či ti bude aj potom dobrorečiť!" A potom to začalo, diabol napol svaly a katastrofy prichádzali jedna za druhou. Až Jób prišiel úplne o všetko a skončil na smetisku, plný vredov a ohrdnutý ešte aj svojou manželkou, ktorá to všetko neuniesla. A Jób? "Pri tomto všetkom Jób nezhrešil svojimi ústami a nevyriekol nič hlúpe proti Bohu."

Z Jóbovho príbehu sme si veľa zobrali. Bežne hovoríme o Jóbových zvestiach a myslíme tým zlé správy, prichádzajú jedna za druhou a výrazne ovplyvnia život človeka. Alebo o Jóbových ranách, pod ktorými rozumieme strašné utrpenie. Lenže to sú len mená, ktorými sme pomenovali nejaké životné situácie. Čo tak osvojiť si Jóbov postoj k životu? V dnešnom prvom čítaní je vyjadrený v dvoch myšlienkach, tým čo urobil a tým, čo neurobil.

Fajn, a čo my?

Ak správy o pandémii covid-19 pomenujeme Jóbovými zvesťami a všetky opatrenia a ich dôsledky Jóbovými ranami, bude to síce výstižné, ale v celku zbytočné. No mohli by sme si osvojiť Jóbov prístup. To znamená konečne niečo urobiť a niečo rozhodne nerobiť

  • Čo robiť? Pokánie. Nemusíš si roztrhať oblečenie, ani vysedávať v popole. Vonkajším znakom nášho pokánia môže byť, že budeme nosiť rúško, aj keď sa nám ťažšie dýcha a dodržiavať ostatné opatrenie, napríklad aj napriek posmeškom či znechuteniu iných. Tak, ako si na popolcovú stredu necháš zamazať čelo popolom a ako sa každý piatok zriekaš mäsa, rob aj toto ako pokánie. Alebo si spravodlivejší než Jób, o ktorom Boh hovorí, že "niet mu podobného na zemi, je to človek jednoduchý a priamy, bojí sa Boha a chráni sa zlého"?
  • Čo nerobiť? Hlúposti. Nenechaj sa ovládať hnevom, sebectvom, trpkosťou, pocitom straty, nadutosťou... To všetko sú veci, ktoré z nás v kritickej situácii vyliezajú von, ani nevieme ako. Stačí trocha nepohodlia a zopár ťažkostí. Zober si príklad z Jóba: "Pri tomto všetkom Jób nezhrešil svojimi ústami a nevyriekol nič hlúpe." 

Publikácie a pomôcky