Ako budeš vyzerať o 200 rokov?

CR-24 SO

Zdá sa, že spochybňovanie vzkriesenia malo v Korinte rôzne podoby. Niektorí neverili vôbec, o tom hovorilo včerajšie prvé čítanie, iní riešia, akú podobu bude mať telo vzkrieseného. Napokon to je aspoň zaujímavá otázka: Keď ma Pán vzkriesi, aké bude moje telo? Telo dieťaťa, mladého, starca? "Štíhle, alebo ani nie?" niekto by sa možno spýtal. S pehami a reumou, alebo ako? Neviem. Ale mám pocit, že Pavol by mi na to mohol prchkejšie povedať: "Ako vstanú mŕtvi? V akom tele prídu? Hlupák!" 

Totiž odpoveď na otázku, aké bude naše vzkriesené telo, nie je, či S, M, alebo XXXL. Odpoveď je, že bude oslávené. A na vysvetlenie Pavol používa obraz, ktorý v inom kontexte použil aj Ježiš v dnešnom evanjeliu, obraz zasiateho zrna. Do zeme sa zaseje nedokonalé (v prípade zrna nedokonalé v počte, trebárs jediné zrnko) a vyrastie dokonalé (dokonalé do počtu), 30, 60, alebo 100 násobok. Zopár takých zdokonalených zrniek a môžeš kváskovať. Po smrti je do zeme zasiate nedokonalé telo človeka. Vzkriesením z mŕtvych vyrastie nie 60 takých, ako predtým, ale jeden skutočne dokonalý, presnejšie oslávený.

Takže vôbec netuším, aká bude moja alebo tvoja podoba v nebi. Ale už teraz viem, že nám to bude vyhovovať viac, než čokoľvek v tomto svete. Budeš sa mi páčiť :-). Aj sebe. Tam budeme totiž skutoční, oveľa skutočnejší, než sme tu. Budeme sebou tak, ako nás stvoril Stvoriteľ.


Publikácie a pomôcky