Pravý Izraelita a pravý Slovák

Sv. Bartolomej

Mám rád židovské anekdoty a vtipy. Človek sa čo to poučí, pretože zvyčajne je v nich dobre ukrytá nejaká prefíkaná pravda a Žid sa napokon ukáže ako ten, ktorý zase raz všetkých prekabátil. Akoby schopnosť vybabrať s ostatnými bola ich národná črta. Ale asi je to niečo príliš zovšeobecňujúce a na kilometre vzdialené realite.

Ježiš, mimochodom tiež Žid, to vidí inak. Bartolomeja (Natanaela) nazýva v dnešnom evanjeliu pravým Izraelitom, v ktorom niet lesti. Teda lstivosť za znak pravého židovstva rozhodne nepokladá.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Juraj_J%C3%A1no%C5%A1%C3%ADk
sk.wikipedia.org

Ozaj a ako vyzerá profil pravého Slováka? Toť som bol v Terchovej a na jednej náučnej tabuli som sa dočítal, že sa tam narodil slovenský národný hrdina. O trochu ďalej o ňom písali, že bol zlodej a vodca medzinárodnej organizovanej zločineckej skupiny s pôsobnosťou na celom Slovensku, juhu Poľska a príležitostne aj na Morave. Napísali to pravda vznešenejšie, ale preložené do dnešného jazyka by to znelo asi takto.

Dúfam, že o tebe by Ježiš mohol povedať, že si pravý Slovák, v ktorom niet ani kúsok zlodejiny, nepoctivosti, chamtivosti a lakomstva.

PS: Nie, netreba prepisovať náučné tabule, plné romantických a zrejme realite vzdialených predstáv. Len len trochu premýšľať. Aby sa nestalo, že o dvesto rokov bude niekde postavená socha slovenského národného hrdinu Kočnera, či náučný chodník niektorého z jeho pohrobkov. Veď už dnes odhaľujú Nemci sochy zločincovi Leninovi a niektorí Slováci uctievajú zločinca Hitlera.

Publikácie a pomôcky