Nevesta

Mária z Magdaly

Snúbenica z dnešného prvého čítania nemá pokoja. Nemôže spať, doma nevydrží, blúdi mestom, hľadá svojho milého, vypytuje sa strážnikov: "Nevideli ste toho, ktorého moja duša miluje?" Celá Mária Magdaléna. Nie preto, že by bola Magdaléna Ježišova milenka alebo manželka, ako si to domýšľali niektorí gnostici v staroveku, to nám nejako nepasuje k Ježišovi ako ho poznáme...
Starozákonnú knihu Pieseň piesní čítame ako Sväté písmo, pretože v tom snúbencovi vidíme Krista a v snúbenici Cirkev, jeho nevestu. Myslím, že keď Ján s odstupom rokov zapisoval udalosti Ježišovho zmŕtvychstania, mal Pieseň piesní pred očami. Máriu Magdalénu, Petra, aj v seba samého, bežiaceho k prázdnemu hrobu, videl ako snúbenicu, ktorá hľadá svojho milovaného. Veď sám seba nazýva učeníkom, ktorého Ježiš miloval.  
Ty, ja, Mária Magdaléna..., všetci spolu sme Kristovou nevestou. Preto nás vášeň, s akou Mária Magdaléna hľadá Ježiša, ani tak nevyrušuje ako skôr povzbudzuje.
Hľadaj toho, ktorého tvoja duša miluje. Premýšľaj o ňom, hľadaj ho keď kráčaš ulicami, pýtaj sa na neho.

A v jednej chvíli, keď od všetkého trochu poodstúpiš, stretneš Ho. Ale pozor, bez rozmýšľania, hľadania, bežania, pýtania sa a odstupu to nepôjde.

Publikácie a pomôcky