Ako bonboniéra...

https://kazdydenscitatem.cz/citaty-o-zivote/zivot-je-jako-bonboniera-nikdy-nevis-co-ochutnas/
CR-12 NE A

"Život je ako bonboniéra," hovorí Forrest Gump, "nikdy nevieš, čo ochutnáš." Dnes už sú bonboniéry iné, každý druh cukríka má svoju vlastnú pozlátku a ty sa môžeš rozhodnúť, čo si vyberieš. Vlastne mnohé sú už úplne bez pozlátky.

Tak je to aj v živote, občas sa musíme rozhodnúť, čomu budeme venovať svoju pozornosť a úsilie, a čo len vydržíme.
Zažil to Jeremiáš z prvého čítania: "Počul som potupy mnohých: Hrôza zo všetkých strán! ‚Udajte ho! A udáme ho.‘ Aj tí, čo žili so mnou v priateľstve, striehnu na môj pád." Ale aj: "Pán je so mnou sťa mocný bojovník." Musí si vybrať, či sústredí svoju pozornosť na tých, čo striehnu na každú jeho chybu, či sa bude deň - noc trápiť s niečím, čo nemá riešenie..., alebo sa zameria na Božiu moc. 
Žalmista stojí pred podobnou voľbou. Len v jeho prípade je to nevraživosť najbližších: "Svojim bratom som sa stal cudzincom," hovorí, "a synom svojej matky neznámym." A pokračuje: "Ale ja, Pane, obraciam sa modlitbou k tebe v tomto čase milosti."
A tak je to aj dnes. Môžeme sa rozčuľovať nad koronou a fňukať nad tým, čo sme stratili..., alebo sa tešiť z toho, čo nám zostalo.

No pozor, lebo naše voľby sú dôležité. Stačí jeden, aby bola ohrozená celá krajina. Stačí zopár iných a z demnoštrácií sa statnú násilné rabovačky.
Zase je to voľba. Budeš ten, skrze ktorého príde zlo? Alebo ten, skrze ktorého príde nové požehnanie?

PS: A ešte jeden inšpiratívny od Forresta: "Našel´s už Ježíše, Forreste?" "Já nevěděl, že ho mám hledat, pane."

Publikácie a pomôcky