O myšiach a čakaní

CN-03 NE A

Dnes bude rozprávka.
Tri myši sa vybrali na lov, vyhliadli si kus syra v gazdovej komore. No nepočítali s kocúrom. Len tak tak stihli zaliezť do najbližšej diery. Lenže sa ocitli v  pasci. Z diery iná cesta neviedla. Museli vydržať, kým to kocúra prestane baviť. Najťažšie to bolo pre tú najstaršiu. Už po dvoch minútach sa zúrivo prechádzala po diere, hundrala a nadávala. Nie na kocúra, z toho mala strach. Obula sa radšej do svojich sestier. Mimochodom ten kocúr by bol už dávno odišiel, ale neustály šramot stále pútal jeho pozornosť. Nervózna myš to nakoniec nevydržala. Vybehla z diery a... odvtedy ju nikto nevidel. Druhá bola rozumnejšia. Ticho čakala. Kocúr sa po dobrom obede pobral k svojmu pelechu. A cesta k vytúženému syru bola otvorená. A tá tretia? Tá si z čakania nerobila ťažkú hlavu. Pokojne si zdriemla. Keď sa zobudila, bol kocúr preč. Aj jej staršie sestry. Aj syr.
Dnešná liturgia je bohatá na podnety. A jedna z vecí, nad ktorými sa môžeme zamyslieť, je čakanie. Ako čakáme? Zdá sa, že je to téma vysoko aktuálna. V správach napríklad včera hovorili, že niektorí si krátia čas čakania na povolenie znovuotvorenia fitnescentier krátia blokádou diaľnice...

Po nanebovstúpení sa učeníci vrátili do Jeruzalema, do večeradla a čakali. Neboli v ľahkej situácii. Vedeli, že niečo príde, že má prísť nejaký Tešiteľ. Ale kto to bude, kedy a ako príde, a čo z toho vyplynie pre nich..., netušili. Vedeli len, že treba čakať.

Ako ti ide čakanie? Napríklad to aktuálne, na ďalšie uvoľnenie opatrení. Alebo len také obyčajné, na meškajúci autobus alebo pomalšiu predavačku pri pokladni? Alebo doma. Tam sa človek niekedy načaká.
Nemáte doma myši? Myslím tie z príbehu...

Ako čakali učeníci? Skutky apoštolov hovoria, že spolu, jednomyslene, v modlitbe a s Máriou. Spoločne sa modlili. Spoločná modlitba má veľkú výhodu: Je možná aj vtedy, keď sa človek nevládze modliť, keď je vystrašený, ubolený, roztržitý, nervózny...

Na veľa vecí si musíme ešte počkať. My kresťania by sme mali dať aj v tomto svetu príklad trpezlivého čakania spolu, jednomyslene, v modlitbe a s Máriou.

Skráť si takto čakanie. Určite nič nepremeškáš.

Publikácie a pomôcky