Prestaň a uč sa!

Pôst 02 UT

Jedna mamina sa mi posťažovala, že jej syn sa v škole (asi) naučil klamať. Myslím, že to tak celkom nie je. Sú totiž veci, ktoré sa učiť nemusíme. Idú nám tak ľahko... Malému škôlkarovi stačí raz niekde mimovoľne začuť nejaké hlúpe slovo a bude ho opakovať toľko a v tých najnevhodnejších situáciách, až začnete ľutovať, že vaša rodina ešte nie je v karanténe :-). Ale skúste ho naučiť povedať napríklad slovíčko gravitácia... Inak poznám jedného, čo to dokáže. A dokonca mi aj vysvetlil, čo je to za strašidlo (akože tá gravitácia).

"Čujte Pánovo slovo," hovorí Izaiáš, "prestaňte robiť zlo, učte sa robiť dobro." To sú dve veci, ktoré patria k sebe: prestaň a uč sa. Niektoré naše preventívne opatrenia (a teraz fakt nemyslím na tie protivírusové:-) nemôžu fungovať práve preto, že je v nich priveľa "prestaň" a primálo "uč sa".
  • Slová k sebe. Možno máš nejaké pôstne predsavzatie. Čo si si dal za úlohu? Chceš iba prestať s niečím zlým, alebo sa chceš aj naučiť robiť niečo dobré?
  • Slová k druhým. Rodičia, starí rodičia, učitelia, kňazi (ale áno, aj ja:-), politici, neviem kto..., čo prevláda v našom slovníku? "Prestaň", alebo "uč sa"?
Ale pozor, nie je učiť sa ako učiť sa. Je veľký rozdiel medzi učením sa o tom, že treba robiť dobre a učením sa robiť dobre. 

Publikácie a pomôcky