A dnes kázeň nebude? Bude.

Dostal som email s otázkou, či dnes nebude kázeň. Ono keď slávim svätú omšu sám, tak sa tá kázeň rodí ťažšie. A tak už od rána premýšľam, čo napíšem...


2. Pred chvíľou som sa pomodlil vešpery. Krátke čítanie na dnes je veľmi priliehavé: "Vyznávajte si navzájom hriechy a modlite sa jeden za druhého, aby ste ozdraveli. Lebo veľa zmôže naliehavá modlitba spravodlivého..." Rozmýšľam, či spovedať, alebo nespovedať. Ak áno, tak koho a ako. Čo ak už som chorý? Nechcem predsa nikoho nakaziť... Možno, že tie veršíky z Jakubovho listu môžu byť odpoveďou. Nemyslím tým, aby si išiel a vyklopil hocikomu svoje hriechy, lebo farár nespovedá ;-). Môžeš prísť a vyznať: "Prepáč, zachoval som sa hlúpo!" Alebo: "Som plná strachu a reagujem podráždene..." A pridaj: "Prosím modli sa za mňa."  A ak nemáš nikoho po ruke, brnkni alebo zaemailuj mne:-) Niekde som počul, že tento vírus sa telefónom neprenáša.
A keď niekto za tebou príde s takýmto vyznaním, nemusíš hneď na neho vkladať ruky. Možno bude stačiť, keď mu povieš napríklad "Nech ťa žehná Pán a nech ťa chráni! Nech ti Pán ukáže jasnú tvár a nech ti je milostivý! Nech Pán obráti svoju tvár k tebe a daruje ti pokoj!"  To sa dá aj s 1,5m odstupom :-)
Samozrejme že to nie je sviatosť zmierenia. Ale pokiaľ si nenesieš so sebou ťažký hriech, za týchto okolností je to skvelé riešenie.

3. A napokon modlitba dňa. Dnešnú svätú omšu, aj liturgiu hodín sprevádza tá istá modlitba: "Všemohúci Bože, pomáhaj nám v tejto pôstnej dobe očistiť sa úprimným pokáním, aby sme mohli s obnoveným srdcom sláviť veľkonočné tajomstvo." Pán nás obyčajne očisťuje tým ľahším spôsobom, skrze sviatosť zmierenia. Teraz je na nás, aby sme sa trochu posnažili. Pôst, modlitba, vyznanie o akom som písal, almužna, sebazápor... to sú ďalšie formy nesviatostného pokánia. A Pán nás bude ochotne očisťovať a posväcovať aj cez ne.
A k tomu veľkonočnému tajomstvu. Je dosť možné, že nebudeme môcť sláviť Veľkú noc. Ale nikdy neprestaneme sláviť veľkonočné tajomstvo. To totiž robíme každú nedeľu. Skôr alebo neskôr všetky karantény skončia a my budeme sláviť v nedeľnej liturgii veľkonočné mystérium.

Publikácie a pomôcky