Prečo a ako...

CR-07 NE A

"Milujte svojich nepriateľov." "Ako seba," hovoria dnešné čítania. Napadli mi k tomu dve otázky: Prečo? A ako? 
Prečo by som mal milovať svojich nepriateľov?
  • Občas zafunguje zlaté pravidlo či dobrý príklad: "Čo chcete aby ľudia robili vám, robte aj vy im." Stáva sa, že tvoja vytrvalá láska zmení tvojho nepriateľa na priateľa. Jasné, nefunguje to vždy a na každého. Ale šanca tu je. A ak to vzdáš, nepriateľ zostane nepriateľom na isto.
  • Ty nie si len tak kto, ty si kresťan. To je to, čo hovorí Pavol v prvom čítaní: "Neviete, že ste Boží chrám a že vo vás prebýva Boží Duch?" Ty máš silu a milosť, ktorú iní, tí, čo kresťanmi nie sú, nemajú. A teda ty znesieš a zvládneš viac. Aj keď sa ti zdá, že nie. Preto je Ježiš v dnešnom evanjeliu taký prísny: "Ak milujete tých, ktorí vás milujú, akú odmenu môžete čakať? Vari to nerobia aj mýtnici? A ak pozdravujete iba svojich bratov, čo zvláštne robíte? Nerobia to aj pohania?" 
Ako milovať svojich nepriateľov?
  • Tak, ako to robí Boh. Výstižne to popísal žalmista: "On ti odpúšťa všetky neprávosti, on lieči všetky tvoje neduhy; on vykupuje tvoj život zo záhuby, on ťa venčí milosrdenstvom a milosťou. Milostivý a milosrdný je Pán, zhovievavý a dobrotivý nesmierne. Nezaobchodí s nami podľa našich hriechov, ani nám neodpláca podľa našich neprávostí... Zmilúva nad tými, čo sa ho boja."  Najviac ma dojíma to "Nezaobchodí s nami podľa našich hriechov." A Ježiš dodáva: "On dáva slnku vychádzať nad zlých i dobrých a posiela dážď na spravodlivých i nespravodlivých." Inšpiruj sa.
Neboj sa toho, máš na to všetky schopnosti, ktoré potrebuješ. Pretože boli do teba vložené. 
http://www.parroquiasantaluciacoruna.com/2017/02/15/amar-a-los-que-te-hacen-dano/

Publikácie a pomôcky