Len dve tabule

CR-05 PO

Archa zmluvy bola ozdobná drevená schránka, ktorú dal vyrobiť Mojžiš na Boží príkaz a ktorá bola po celé stáročia znakom Božej prítomnosti v Izraelskom národe. Keď za Šalamúnovej vlády dokončili stavbu chrámu v Jeruzaleme, archu doň slávnostne preniesli (o tom hovorí dnešné prvé čítanie). Po zničení chrámu v roku  587 pred Kristom sa stratila. V obnovenom (druhom) chráme sa už nenachádzala. Podľa židovských legiend je skrytá pod základmi jeruzalemského chrámu.

Zaujalo ma, čo je v arche: "V arche nebolo nič iné, len dve kamenné tabule, ktoré do nej vložil Mojžiš na Horebe, keď Pán uzavrel zmluvu so synmi Izraela pri ich východe z egyptskej krajiny." V arche zmluvy je zmluva, zákon, Dekalóg. Lebo Boh je prítomný aj vo svojom zákone.

To je vlastne ďalší dôvod, prečo brať vážne desatoro. Niekedy je nám ťažko dodržať jeho princípy preto, že sú dobré. Občas totiž môžeme mať pocit, že zachovať to ktoré pravidlo v tej ktorej konkrétnej situácii až tak výhodné nie je. 
No výhodné nemusí byť vždy dobré. Alebo presnejšie dobré nemusí byť hneď, zaraz a zjavne výhodné. V Dekalógu nejde len pravidlá, ktoré sú pre nás dobré. Sú. Ale ide v ňom aj o Boha, ktorého (aj) dodržiavaním Dekalógu uctievame. A to je dôležitý motív pre dodržiavanie prikázaní.

Autor: James Tissotwww.thejewishmuseum.org, voľné dielo, odkaz.

Publikácie a pomôcky