Pokloniť sa

VIA-Zjavenie Pána

Herodes je politik. Keď ide o kariéru,  je ochotný podstúpiť aj najvyššiu obeť. Posiela do Belehema mágov z východu, aby zistili čo a ako. "Keď ho nájdete, oznámte mi, aby som sa mu aj ja šiel pokloniť." Možno Herodesovi krivdím, no myslím, že keby nenašiel inú možnosť, ako sa ho zbaviť, keby sa nehodila ani vražda novorodenca, stal by sa aspoň Ježišovým nasledovníkom. Teda ak by sa to dalo nejako využiť v prospech vlastnej... Ale nikdy by sa mu skutočne nepoklonil.
www.lionlamb-bowmanville.blogspot.com

Dnešná bohoslužba slova je plná narážok na klaňanie sa. Prvé čítanie hovorí o zástupcoch mnohých národov, ktorí putujú do Jeruzalema s jediným cieľom: pokloniť sa. Možno keď to proroctvo Izaiáš vyslovil, oslavoval Boha tým istým žalmom, ako my dnes, s chytľavým refrénom "Budú sa ti klaňať, Pane, všetky národy sveta." Mágovia z východu spôsobia v Jeruzaleme rozruch (evanjelium). Už celé mesiace putujú s jediným zámerom: "Videli sme jeho hviezdu na východe a prišli sme sa pokloniť Pánovi." 

Ale čo znamená pokloniť sa? Úkon hlavy na znak úcty? Dnes už ani to nerobíme... Ale o to nejde. Pretože pokloniť sa znamená niečo iné, než len úctu. Pokloniť sa znamená kapitulovať, vzdať, priznať porážku a žobroniť o podmienky mieru.
  • Poklonil sa márnotratný syn, čo prehajdákal otcov ťažko zarobený majetok. Poklonil sa, keď sa po rokoch, otrhaný a zúbožený vrátil k otcovi, aby pobozkal jeho mozoľnaté ruky a priznal tak, že bez otca to dotiahol akurát tak na pastiera svíň s platom, ktorý mu umožňoval živiť sa tým, čo po sviniach zostalo.
  • Pokloniť sa znamená priznať porážku niekým, kto celý čas bojoval za teba, kým ty si bojoval proti nemu.
  • Pokloniť sa znamená priznať, že tá porážka je to najlepšie, čo ťa kedy v živote postretlo.

To sa nedá zahrať, nastajlovať kvôli fotke na instagrame. Buď sa ti nohy podlomia, alebo nepodlomia. Veľa závisí od toho, komu a čomu sa klaniaš. Pozri sa pozorne do jasličiek. 

Publikácie a pomôcky