Aj Bohorodička si občas potrebuje pospať...

Panna Mária Bohorodička

Súrodenci, chlapec a dievča, sa chceli hrať na vojnu. Dievča vyhlásilo, že bude generál. To chlapec samozrejme nemohol pripustiť. A tak sa prekrikovali: "Ja budem generál." "Nie, ja budem generál." Nakoniec dievča ustúpilo: "Dobre, ty buď generál. A ja budem generálova mama." A bolo po hre. Obaja si až príliš dobre uvedomovali, akú veľkú autoritu taká generálova mama má.

Tak nejako sa to hovorí: "Za každým veľkým mužom stojí veľká žena." Niekedy mama, častejšie manželka. Nakoniec aj za Ježišom, a on skutočne veľký je, stojí veľká žena. Bohorodička, Mária.
A nestojí len za ním. Dnes zaznieva pri liturgii krásna modlitba, ktorá vyjadruje našu vieru v to, že Mária stojí za nami a podporuje: "Otče, narodením tvojho Syna z Panny Márie poskytol si ľuďom večnú spásu; prosíme ťa, daj, aby sme vždy aj v tomto novom roku pociťovali účinky jej orodovania, veď skrze ňu sme dostali Pôvodcu života, Ježiša Krista, ktorý žije a kraľuje na veky vekov."  Dnešný sviatok nám pripomína, že máme za sebou veľkú ženu. Priam mamu generála:-) Stojí za nami Bohorodička.

Ale kto stojí za veľkou ženou? Náhodou som narazil na krásny obrázok. Je na ňom Jozef, ktorý drží v rukách novonarodeného Krista. A za ním na slamníku spí Mária. Vyzerá vyčerpane, ale spokojne. Vie, že je v bezpečí. Aj Bohorodička si občas potrebuje pospať. Ešte že má za sebou veľkého muža, svojho manžela, ktorý jej v správny čas vezme z rúk dieťatko, metlu, handru, varechu a neviem čo všetko ešte ženy v rukách zvyknú držať, a presvedčí ju, aby si na chvíľu oddýchla.
Mária je veľká žena. Vďaka tomu, že má za sebou veľkého muža. A stojí za veľkým mužom.

Do nového roku z toho plynie jednoduchá úloha: Buď vďačný tým, ktorí stoja za tebou. Potrebuješ ich, aby si mohol byť veľký tým svojím osobným spôsobom. A buď zodpovedný voči tým, čo sú pred tebou. Potrebujú ťa, aby mohli vyrásť. Vlastne aj ty ich potrebuješ. Aby si bol skutočne veľký, potrebuješ niekoho, za kým budeš stáť. Ako Jozef za Máriou.

***
PS: "Za každým veľkým mužom stojí veľká žena." Hľadal som ten výrok na internete, chcel som vedieť, komu zaň vďačíme. Ale našiel som len milión variant o úspešných mužoch. Lenže úspešný nie je to isté, čo veľký.

Publikácie a pomôcky