Príhovor pre deti / Viera horčičného zrnka

CR-27 NE C

"Keby som tak mal..." Deti doplnia tablet, mobil, nejakú hračku, niektorí spomenú koňa, raketu alebo auto... Tí, čo mobil alebo tablet majú, by chceli lepší a novší mobil a tablet. Dospelí by uprednostnili viac času, peňazí, talentov, možností, prostriedkov...

Niekedy to používame aj ako výhovorku. "Rád by som, ale nedá sa. Keby som mal..." Tak na mňa pôsobí aj požiadavka apoštolov "Daj nám väčšiu vieru!" Vyzerá to dobre a zbožne. Ale Ježiš ich hneď schladí a vysvetlí im, že vo veľkosti viery problém nie je. "Keby ste mali vieru ako horčičné zrnko a povedali by ste tejto moruši: ‚Vytrhni sa aj s koreňom a presaď sa do mora,‘ poslúchla by vás."

Ježiš apoštolov odkazuje  na vieru horčičného zrnka. Aká to je? Nuž ako horčičné zrnko. Hodíš ho do zeme a ono začne okamžite pracovať na tom, aby vyrástlo. Klíči, rastie a plodí ďalšie horčičné zrnká a to všetko preto, aby ti klobása lepšie chutila.
Inak povedané: horčičné zrnko robí bez zbytočných rečí, zbytočného mudrovania a otáľania to, čo je zmyslom jeho života, to, pre čo bolo stvorené. Ako tí sluhovia z dnešného evanjeliového podobenstva. Urobili, čo bolo treba a skonštatovali: "Urobili sme, čo sme boli povinní urobiť."

Vieru si už dostal. Bola do teba zasadená v deň krstu. A keďže mala vtedy tú správnu veľkosť horčičného zrnka, pre všetkých zostala neviditeľnou. Preto sa pri krste používa viditeľnejší symbol, krstná svieca, ktorá horí svetlom viery. Ak si bol pokrstený ako dieťa, tvoju vieru dostali dočasne do opatery tvoji rodičia a krstní rodičia. Ak si pobirmovaný, máš ju už pevne vo svojich rukách. Stačí ti dôverovať tomu, čo je hlboko v tebe od krstu zasadené. 

Ver Ježišovi. A urob do bodky všetko, čo od teba žiada. Ako horčičné zrnko.

Publikácie a pomôcky