Inšpiruj sa

CR-23 PO

"Bol tam človek, ktorý mal vyschnutú pravú ruku." Všimli si ho a potešili sa. Obyčajne im zrejme jeho prítomnosť v synagóge vadila. Možno to bol človek, ktorý sa donekonečna sťažoval na svoj osud, alebo si nikdy nezabudol vypýtať nejaké drobné na prilepšenie. Možno bol pohľad na jeho postihnutie dosť nepríjemný... 
Ale v ten deň sa potešili, že prišiel. Hodil sa im do plánov, ako návnada na Ježiša. "A zákonníci s farizejmi naň striehli, či v sobotu uzdraví, aby ho mali z čoho obžalovať," konštatuje Lukáš.
Je to vlastne strašné. Utrpenie človeka tu slúži niekomu ako prostriedok na dosiahnutie vlastných zámerov. V tomto prípade nekalých. A pritom sú tí ľudia inak takí zbožní a dobrí. Pripomína to niektoré myšlienky včerajšieho pastierskeho listu našich biskupov. Stojí za opätovné prečítanie.

A Ježišova odpoveď?
1. Stavia trpiaceho človeka do stredu ich pozornosti:
On poznal ich myšlienky. Preto povedal človekovi, čo mal vyschnutú ruku: „Vstaň a postav sa do prostriedku!“ On vstal a postavil sa. A tamtým Ježiš povedal: „Pýtam sa vás: Slobodno v sobotu robiť dobre, alebo zle, zachrániť život, alebo zničiť?“
2. Urobí, čo treba, aj keď mu to rozhodne na popularite nepridá:
Popozeral sa po všetkých a povedal mu: „Vystri ruku!“ On to urobil a ruka mu ozdravela. Ale oni, plní nerozumu, radili sa, čo urobiť s Ježišom.
Inšpiruj sa Ježišom.

http://retwitteandojesus.blogspot.com/2018/02/de-el-nadie-se-tiene-que-sentir-apartado.html

Publikácie a pomôcky