O nepoučiteľnom a nepoučiteľných

CR-20 PO

Páči sa mi Božia pedagogika, ako ju v pár krokoch vyjadruje autor Knihy sudcov (prvé čítanie):

de.wikipedia.org
1. Izraeliti opustili Boha, ktorý ich viedol a chránil a miesto neho uctievali strašné božstvá Bála a Aštartu, bohov, ktorým bolo treba veľa dávať (obetovať), ale sami človeku nemohli dať nič. Veď čo už len môže človek čakať od kamennej sochy mizernej umeleckej hodnoty...
2. Boh ich nechal, nech si vyskúšajú, ako to je, keď sú v starostlivosti Bála a Aštarty, bohov, ktorých im z kameňa vytesali a za zlato predali susedné národy. "Pán sa rozhneval na Izrael a vydal ich do rúk lupičov, ktorí ich drancovali. Predal ich nepriateľom, čo bývali okolo, a oni nevládali odolávať svojim protivníkom."
3. Boh im posielal sudcov. Ale nenechal ich urazene v brinde s tým, že majú, čo chceli. Celé to bola len výchovná metóda. Nechal ich padnúť na hubu a vzápätí posielal pomoc. No keďže nestáli o neho, posielal im ľudí, Otoniela, Deboru, Baraka, Gedeona, Jefteho, Samsona... "Keď im Pán vzbudzoval sudcov, Pán bol so sudcom a vyslobodzoval ich z rúk nepriateľov, kým sudca žil, lebo Pánovi ich bolo ľúto a počul ston sužovaných. Ale keď sudca zomrel, vracali sa späť a robili oveľa horšie, ako robili ich otcovia." Nepoučiteľní.

V skutočnosti je Boh nepoučiteľný. Jednak preto, že je dokonalý a preto sa nemôže nič nové naučiť. Ale hlavne preto, že ho nikdy neodradia naše chyby a zlyhania. Nikdy neprestane milovať ľudí. To dobro, ktoré chce ľuďom dať, nevídané duchovné bohatstvo, pripravené pre všetkých, čo ho milujú*, chce ľuďom darovať tou ľahšou cestou. Ak to nejde, použije aj náročnejšie a menej príjemné metódy. Asi ako mama, ktorá sa pokúša vpraviť lieky so svojho zmietajúceho sa dieťaťa.
No, na rozdiel od tej mamy, na nás necháva konečné rozhodnutie, či Ho i jeho darmi príjmeme, alebo nie.

Ktorú cestu si vyberieš? A aké je tvoje rozhodnutie?




______________________
* Modlitba dňa.

Publikácie a pomôcky