Nebuď bonsaj

CR-21 PI

Toť som počul jeden inšpiratívny: Zemetrasenie vo farnosti - prišiel nový farár. V nedeľu bolo v kostole o trochu viac ľudí, chceli si ho okuknúť. Kázal dobre, horlivo, dokonca niekoho aj zaujal. Rovnako aj o týždeň. Podaktorým to prišlo dokonca aj nejaké povedomé. O dva týždne už mala asi polovica kostola matný dojem, že toto už niekde počuli. Po mesiaci nabral niekto odvahu a išiel farára upozorniť, že každú nedeľu hovorí to isté (do bodky) a že už to poznajú naspamäť. "A už aj robíte, o čom kážem?" spýtal sa. "No to nie," odpovedal zdesený veriaci. "Tak potom je to asi v poriadku, nie?" 

Keď Pavol písal do Solúna, mal z tamojších veriacich zrejme podobný dojem. "Bratia, prosíme vás a napomíname v Pánu Ježišovi, aby ste čoraz viac rástli v tom, čo ste od nás prijali." Poznáš to, zasadíš, polievaš, aj pohnojíš... a stále nič. Alebo máš v kvetináči len nejakú zakrpatenú rastlinku.

Príčin môže byť samozrejme veľa. Jednou z nich sú aj (fyzické) prekážky, ktoré bránia rastu. Pavol ich menuje bez servítky: smilstvo, neúcta voči telu, žiadostivosť, podvádzanie...

Rastieš vo viere? Ak nie dosť, čo ti bráni? Hádam len nechceš zostať zakrslý? Bonsaje sú fajn. Ale ty máš na viac.
pixabay.com: 3162421

PS: Tak mám dojem, že kázeň na nedeľu už mám :-)

Publikácie a pomôcky