Mojžiš v krajine zázrakov

CR-15 ST

Podľa Biblie sa dožil Mojžiš 120 rokov. Prvých 40 rokov žil v Egypte na dvore faraóna, ďalších 40 ako imigrant v Madiáne a napokon 40 rokov putoval s Izraelitmi po púšti. Keď ho Boh oslovil z horiaceho kríka (dnešné prvé čítanie), Mojžiš má +/- 80 rokov. Dosť, nie? Keď som dnes ráno rozmýšľal nad tým príbehom, napadlo mi pár vecí:

1. Pre Boha nikdy a nikto nie je príliš starý alebo príliš mladý. Boh oslovuje v každom veku a v každom čase. Len si to predstav, nech máš koľkokoľvek rokov, si pre neho dosť dobrý. Ale nehovorím ti to len preto, aby si sa tým utešoval. Hovorím to preto, aby si sa podľa toho správal ;-) Alebo správala.
2. Predpokladám, že Boh to s Mojžišom skúšal už dávno predtým. Ale trvalo 80 rokov, kým si ho ten pán konečne vypočul a urobil, čo treba. Prečo práve vtedy? Je to pochopiteľné: Mojžiš má 80 rokov a vlastne v živote nič nedokázal. Už zrejme rozumie, že toho dosť pokazil. Asi je pokornejší, než kedysi, keď zabil Egypťana. Okrem toho je sám, na pustom mieste, ďaleko od ľudí a vecí, ktoré vyrušujú. V púšti. Stal sa maličkým ako Alica, ktorá cez zajačiu noru prepadla do ríše divov. Je dosť "malý", aby si konečne všimol veľké veci, ktoré ho obklopujú. Malým, ktorý vidí veci, skryté pred múdrymi a obozretnými.
To vlastne môže byť tiež dobrý program na dovolenku. Venovať jeden deň, alebo aspoň pár hodín tomu byť sám, niekde v púšti, teda bez milióna vecí, ktoré rozptyľujú.

Alica, aby sa zmenšila, musela vypiť nápoj z fľaštičky s nápisom "vypi ma". My kvôli tomu musíme na chvíľu stíchnuť, utiahnuť sa a počúvať. Skús to a ocitneš sa v ríši divov, s ktorou tá Alicina nemôže súperiť. 


Publikácie a pomôcky