Až ma cuklo

Nedeľa Najsvätejšej Trojice

Ježiš povedal svojim učeníkom: „Ešte veľa vám mám toho povedať, ale teraz by ste to nezniesli." Napadlo mi, či niektorého z učeníkov pri týchto slovách zdvihlo zo stoličky. Ale možno boli práve oťapení horúčavou ako my. Nakoniec keď tie slová čítam v kostole, nikdy s nikým ani necukne. Vlastne ani som mnou to nikdy necuklo. Až teraz. Rozmýšľam, čo mal asi Ježiš vtedy na mysli.
  • Je tak veľa vecí, ktoré neradi počúvame. Oprávnená kritika, pravda priamo do očí, poučovanie, moralizovanie, napomínanie, upozorňovanie, sťažnosti... Doplňte si to svoje. Ježiš hovorí: "Keď príde on, Duch pravdy, uvedie vás do plnej pravdy." Prijmi Ducha Svätého a nechaj sa ním uvádzať do nepríjemnej pravdy o sebe. On to robí citlivo. Ak nie, potom je samozrejme aj druhá cesta. Vždy sa nájde niekto, kto to nevydrží a povie ti po lopate. Alebo nejaký dobrovoľník, ktorý ťa s radosťou nepríjemnou pravdou ovalí po hlave. Aj to je spôsob. Ak to už inak nejde nechceš. ;-)
  • Je tak veľa vecí, ktoré tí druhí neradi počúvajú. Však vieš, kritika, poúčanie, upozorňovanie, sťažnosti... No ale keď oni to potrebujú počuť. Lenže čo ak by to teraz ešte nezniesli? Vieš, sú ľudia, ktorí ešte nie sú takí múdri, skromní, dobrí a šikovní ako ty. Možno si ich v tej jednej veci jednoducho prerástol. Čo s tým?
    • Rešpektuj zákon rastu. Pýtaj sa, či ten človek má na to, čo od neho očakávaš. Ak nie, pomôž mu najprv dorásť. A dovtedy maj s ním, prosím, trpezlivosť.
    • Ten človek potrebuje Ducha Svätého. Vyprosuj mu ten dar. Aj sebe. Možno ho raz Duch uvedie do plnej pravdy práve cez teba. A on to v ten deň znesie.
  • A možno to, čo ti má ešte Ježiš povedať, nie je žiadna kritika. Možno ťa chce poveriť niečím dôležitým. Ale teraz by si to ešte nezniesol. Možno vie, že by ťa ovládol strach, alebo by si spyšnel, alebo čo ja viem... Potrebuješ Ducha, ktorý ťa uvedie do plnej pravdy a poslania. Nechaj sa viesť.
  • Možno to, čo ti Ježiš potrebuje povedať, je slovo uistenia. O tom, že si milovaný, že si dôležitá, že mu na tebe záleží... Ale teraz by si to nezniesol. Možno priveľmi veríš klamstvám o sebe, o tom, aký si neschopný, aká si nemožná... Aj preto potrebuješ Ducha Svätého, ktorý ťa uvedie do plnej pravdy o tebe. Aby si zvládol tú lepšiu pravdu, ktorej nevieš uveriť.
Duchu Svätý, obnov tvárnosť zeme i nás samých. Amen.
https://www.qumran2.net/indice.php?c=disegni&immagine=5032

Publikácie a pomôcky