Pozri sa hore

Pôst-05 UT

Púšť pôsobí dosť jednotvárnym dojmom. A keď ňou národ putuje štyridsať rokov*..., no nepofrfli si. Najmä ak vieš, že je to vlastne tvoja vina, len si to nie a nie priznať. 
Frfľú skoro stále stále. No tento raz ich šomranie dostalo podobu púštnych hadov, čo ich hryzú na každom kroku. (Pozor na frflanie, reptanie má naozaj moc zabiť. Ufrflanca!)
anoddworkofgrace.blogspot.com

Čo urobíš, keď ťa uštipne had? Ja by som asi volal záchranku. A kam sa budeš pozerať, keď prechádzaš miestom, kde sa to tými hadmi len tam hemží? Ja by som sa pozeral pod nohy. Myslím, že oboje (záchranka a pozeranie pod nohy) je celkom praktické riešenie. 

No sú hady a uhryznutia, pri ktorých spočíva záchrana niekde úplne inde. Spomeň si na hada z rajskej záhrady. Pri uhryznutí hriechom (obyčajne vlastným, ale nie len), sa treba pozrieť hore.

A už len dva citáty:
  • Mojžiš sa modlil za ľud a Pán mu povedal: "Urob ohnivého hada a postav ho ako znamenie; ak sa pohryzený pozrie naň, ostane nažive."
  • Ježiš im teda povedal: "Keď vyzdvihnete Syna človeka, poznáte, že Ja Som."
__________________
*Izraelitom to z Egypta do Palestíny trvalo štyridsať rokov. Zväčša cez púšť. Vlastne sa tá cesta dala spraviť za pár týždňov. Ale prečo by si to neskomplikovali, že?

Publikácie a pomôcky