O pôstnej amnestii

Pôst: Piatok po Popolcovej strede

Odrieknuť si nejaké chutné jedlo, alebo rovno nejesť celý deň vôbec nič..., to je ťažké. Kto predvčerom skúsil, vie o čom hovorím. Ale je to užitočné. Dôležité. A potrebné.
Boh nás, cez proroka Izaiáša, v dnešnej liturgii vyzýva, aby sme pridali ešte niečo ďalšie: pôst, ktorý sa dotýka vzťahov.
pixabay/3612531
Hovorí: "Toto je toto je pôst, aký som si vyvolil: rozviazať putá nespravodlivé, uvoľniť povrazy otroctva, zlomených prepustiť na slobodu a rozlámať všetky okovy..." 
K tomu prvému, skôr fyzickému pôstu, pridaj pôst, ktorý obnovuje a buduje vzťahy. Rozviaž nespravodlivé putá, prepusti väzňov, polám okovy... 
Jasné že nie si prezident a nemôžeš udeliť amnestiu. Ale môžeš odpustiť urážku a poníženie. Môžeš sa vzdať nároku na to, čo ti právom patrí a si iný uzurpuje. Môžeš odpustiť dlh, ktorý má niekto voči tebe. Finančný, alebo vzťahový... Môžeš toho urobiť tak veľa.
Mimochodom taká "amnestia" môže spôsobiť hotové "zázraky".
_______________
PS: Veľmi pekne to ilustruje epizódka z Bedárov od Victora Huga, v ktorej Jean Valjean okradne biskupa Myriela. Stojí to za prečítanie. Aj to je dobrý tip na pôst ;-) Aj s ním to urobilo "zázrak".

Publikácie a pomôcky