Spustite siete...

CR-05 NE C

Peter sa v to ráno cítil naozaj mizerne. Pýtal som sa detí na detskej omši, čo sa mu stalo? Toť odpovede:
  1. Celú noc nespal.  Poznáte tie stavy po nočnej... A nebolo to tým, že by strávil noc na tablete. Alebo na mobile, ako sa priznalo jedno dievčatko.
  2. Celú noc sa namáhal, aby chytil nejakú rybu. A nič. Je spotený, špinavý, uzimený a hladný.
  3. Nič domov neprinesie. Doma čakajú na výplatu. Deti potrebujú kredit na mobil, peniaze do školy, žena potrebuje nový kožuch, Peter potrebuje... No tak dobre, iné veci potrebujú. Ale aj tak. Nečudo, že sa ani veľmi neponáhľa domov.
Ježiš si sadol k Petrovi do loďky a učil odtiaľ. A Peter zatiaľ pral siete. A v duchu si možno hovoril: "To nie je fér! Nemohol si sadnúť do inej loďky? Už mám toho všetkého dosť. Potrebujem sa vyspať. A som hladný. Nechytil som ani jednu rybu. Kedy už skončí..." A Ježiš len rozprával a rozprával. Síce zaujímavejšie a múdrejšie ako farár v kostole. Ale predsa. Petrovi brnelo v hlave a mal úplne iné problémy.

Keď konečne skončila kázeň, Ježiš sa obrátil na Petra. Poslal ho chytať ryby. Kedy a kam? Za bieleho dňa a do hlbokej vody. Ešte aj Petrova svokra vie, že na obed a v hlbokej vode ryby nie sú! 
A vtedy to príde. Peter nie je ani zďaleka len taký frfľoš, za akého som ho pokladal. Áno, je frfľoš. Ale nie len. Pretože povie Ježišovi: Pozri, myslím si, že to nebude fungovať, ale verím ti. "Na tvoje slovo spustím siete."  To nie je žiadne rezignované "Áno, miláčik, samozrejme miláčik...", čo by možno povedal svojej žene a myslel by si pritom svoje. To je slovo chlapa chlapovi: "Verím ti!" 

Vieš čo, či si chlap alebo nie, či si unavený a po nočnej, alebo sa ti dnes vo všetkom darí... Dnes je ten najlepší čas urobiť rozhodnutie: Urobím všetko, čo mi Kristus povie. Povedať Ježišovi: "Verím ti."

Veeeeľa rýb. Nasledoval rybolov. Nedá sa to nazvať inak, než zázračný rybolov. Ozaj, načo potreboval Peter ryby? Deti mi na detskej omši vysvetlili, že na živobytie. Dozvedel som sa popritom aj kopu iných vecí, ale o tom sa tu nebudem rozpisovať. Podstatné je, čo prišlo potom. 

Ježiš mu povedal: "Neboj sa, odteraz budeš loviť už ľudí."  Tak som sa pýtal, či tiež kvôli peniazom a hladným krkom. Nie. Kvôli tomu, že ľuďom sa dlhodobo na dne nijako dobre nedarí.
S rybou je to iné, tej je dole pri dne, v tom bahne, šere, chlade a medzi plávajúcimi zvyškami všetkého možného dobre. Ale nie človeku.
Ježiš má v pláne poslať Petra za ľuďmi, čo klesli veľmi blízko dnu, do bahna, špiny, temnoty. Ježiš má v úmysle vyloviť ich a zachrániť. Ježiš neloví ľudí na pekáč, ale aby ich uchránil pred pekáčom. Pardon, pred peklom. Ale trochu sa to podobá.
Pravda v jednej veci sú si ľudia na dne a ryby podobní. Aj jedni aj druhí považujú prípadné vylovenie za nebezpečné vyrušovanie. S tým treba počítať, no nie nechať sa odradiť.

Zatiahni na hlbinu. Čo to hovorí Ježiš? "Zatiahni na hlbinu a spustite siete na lov!"  Poznáš niekoho, kto uviazol na dne? Možno si tam už dokonca aj zvykol. Poslúchni Ježiša, zatiahni na hlbinu a spusti siete. Sieť modlitby. Sieť pozornosti. Sieť záujmu o neho. Sieť pomoci. Sieť pôstu. Sieť... Dokonca aj sociálnu sieť. Čokoľvek, čo ho môže zachrániť.

Publikácie a pomôcky