Skúsiš to s alebo bez?

lumigreen.sk

CR-06 NE C

V dnešnom prvom čítaní sa spomínajú dvaja ľudia a dva stromy:
  • "Zlorečený človek... Bude ako tamariška na púšti."
  • "Požehnaný človek, čo dúfa v Pána... Bude ako strom zasadený pri vode."
Ako vyzerá strom, zasadený pri vode, to je mi jasné. Ale nemal som žiadnu predstavu o tom, ako vyzerá taká tamariška na púšti. Totiž u nás sa občas tamariška objavuje ako okrasná drevina. A keď tá rozkvitne... No, poviem to takto: hoci ružová nepatrí medzi moje top farby, tamariška vyzerá skvele.

Tak som hľadal tamarišku na púšti. Teda na internete... Našiel som dve skupiny fotiek tamarišky. Do prvej patria nie veľmi vydarené fotky tohto kríka či stromu, živoriaceho niekde medzi dunami. Do druhej skvelé fotky tej istej rastliny, ledva prežívajúcej na slnkom rozžeravenom piesku. Rozdiel nie je v rastline, ani v podmienkach. Len vo fotografovi. A cene, tie druhé sú skoro všetky spoplatnené. Pre úplnosť dodám, že urobiť fotku patriacu do prvej skupiny, by som dokázal aj ja ;-)
Čo to ale znamená? Strom je tu použitý ako obraz človeka.

Prorok Jeremiáš sa snažil presvedčiť kráľa aj ľud, aby sa v beznádejnej situácii, do ktorej sa dostali vlastnou vinou, prestali spoliehať na Egypťanov a konečne stavili na vernosť Bohu. Krajina totiž stála pred katastrofou, čakala ich zdrvujúca porážka. Nastal čas niesť zodpovednosť za svoje činy. No oni to odmietli, radšej uzatvárali ponižujúce dohody s dávnym nepriateľom, ktorý ich nakoniec aj tak podviedol a Izraeliti boli odvlečení do zajatia.* A oni, kedysi hrdý národ, boli zrazu porazení, zničení, zdecimovaní a vykorenení... Stratili všetko a len živorili. Ako tamariška v púšti.

A pritom mali skúsenosť, vedeli, že to ide aj inak. Ich predkovia boli verní Bohu a práve preto dosiahli to, čo dosiahli. Boli obdobia, keď Izraelský národ pripomínal "strom zasadený pri vode, čo prináša ovocie v pravý čas, a jeho lístie nikdy nevädne," ako to spievame v dnešnom žalme. 

A tak je to celé pozvaním. Čo si vyberieš? Skúsiš to s Bohom, alebo bez Boha. V konečnom dôsledku to dopadne takto: S Bohom budeš ako strom, zasadený v dobrej pôde pri vode. Bez neho budeš živoriť. Lebo ako púšť nie je dobré miesto pre stromy, život bez Boha nie je ani zďaleka dobrým miestom pre človeka. Strom si vybrať nemôže. Ty áno.

No ten obraz s fotkami má ešte iný význam. Aj bezbožný život, nech je akokoľvek ťažký a biedny, môže vyzerať skvele. Stačí šikovný fotograf, profesonálny styling, PR agentúra... A všetko vyzerá lepšie než skutočnosť. Zrazu aj strom, živoriaci v púšti, vyzerá lepšie, ako ten, čo máš v záhrade.
Aj prezidentskí kandidáti hneď vyzerajú lepšie. Stačí pár bilbordov, hesiel a prázdnych giest. A peniaze. Lebo dobré fotky, styling a PR... niečo stoja.

A potom je tu to ovocie. Strom, ktorý živorí v púšti, akokoľvek dobre môže vyzerať na fotke, neprináša ovocie.** V prípade voľby nejakého toho kandidáta je dobré preskúmať ovocie jeho života, nie len jeho sľuby, heslá a bilbordy.

"Požehnaný človek, čo dúfa v Pána, Pán bude jeho oporou. Bude ako strom zasadený pri vode, ktorý k potoku vystiera korene; nebude sa báť, keď príde horúčosť, jeho lístie zostane zelené; ani v suchom roku nebude mať starosti a neprestane rodiť ovocie."

Koho si vyberieš? A koho si vyberieš? ;-)*** Lebo vlastne ide o dôležitejšiu voľbu, než je tá prezidentská.
_______________
*    Tu sa mi priam natíska jedno porovnanie s fraškou okolo voľby ústavných sudcov. Ale zahryznem si do jazyka.
** Pre milovníkov prírody a zvlášť stromov: Každý príklad pokrivkáva a ja uvedomujem, že tamariška má v púšti svoje miesto, patrí tam a je tam užitočná. A krásna. Ale to o ľuďoch platí aj tak.
***Nie, to nie je preklep.

Publikácie a pomôcky