O očiach a otázkach

CR-06 ST

K Ježišovi priviedli "slepca a prosili ho, aby sa ho dotkol." To ma zaujalo. Rozumiem, prečo ho priviedli. Ale prečo ten človek nepoprosí o zrak sám? 1.) Možno je slepý od narodenia a nič iné nepozná. Keď mu rozprávajú o výhodách zraku, nerozumie im. Netuší, čo na tom videní vlastne vidia. 2.) Možno je skeptický, lebo zažil už toľko sklamaní... Preto je taký pasívny. 3.) A možno je problém v tých, ktorí ho priviedli. Ktovie, či majú dobré úmysly.

S tým súvisí druhá záhada. Keď ho uzdravil, požiadal ho, aby nešiel do dediny, ale rovno domov. Prečo? Ježiš nestojí o popularitu. Ale napadlo mi aj iné vysvetlenie: Ježišovo stručné "Ale do dediny nechoď!" sa podobá na "Choď a už viac nehreš!", ktoré hovoril často iným uzdraveným.

Nech už je to akokoľvek, aj bez domýšľania sa môžeme určite povzbudiť na ochote slepca nechať sa viesť. Nebráni sa, keď ho vedú za Ježišom. Nebráni sa, ani keď ho Ježiš vedie preč z dediny. To mimochodom môže znamenať pre slepca katastrofu. Ako sa vráti. Veď sa neorientuje v neznámom teréne... Nechá sa viesť.
Si ochotný nechať sa viesť? Kto a čo ťa vedie ku Kristovi? A čo keď ťa Kristus chce odviesť od niečoho, alebo niekoho? A vedie ťa vôbec Kristus? Ako je to s tebou? A ako chceš, aby to bolo? Odpovede sú na tebe.

Publikácie a pomôcky