Ježiš chce od nás niečo, čo nedokážeme

CR-07 NE C

"Milujte svojich nepriateľov, robte dobre tým, čo vás nenávidia, žehnajte tým, čo vás preklínajú, a modlite sa za tých, čo vás potupujú!"  Pri uvažovaní nad týmito slovami som si spomenul na rozhovor s jedným rabínom. V pamäti mi utkvela jeho reakcia, keď sa ho moderátor spýtal na Ježiša. "To sa nedá!" skonštatoval. "Ježiš chce od svojich nasledovníkov, aby milovali svojich nepriateľov. A to sa nedá!" 
Má pravdu. Milovať svojich nepriateľov, robiť dobre tým, čo nás nenávidia, žehnať tým, čo nás preklínajú a modliť sa za tých, čo nás tupia... to je nad naše sily! Ježiš chce od nás niečo, čo nedokážeme. A nevidí v tom problém. To preto, že v tom problém nie je.

Musíme mať na pamäti tri veci:
www.qumran2.net
  1. Nejde o emócie. Láska k nepriateľom má pramálo spoločné s pozitívnymi emóciami. Keď vieš, že ťa niekto nenávidí, že by ťa najradšej utopil v lyžičke vody..., ťažko budeš k nemu cítiť niečo pozitívne. Ale Ježiš nečaká, že budeš k tomu úbožiakovi niečo cítiť. Čaká, že ho budeš milovať, robiť pre neho dobre, žehnať mu a modliť sa za neho. A to všetko aj napriek negatívnym pocitom, ktoré s tebou, ak si normálny, pravdepodobne poriadne lomcujú.
  2. Nemáš urobiť všetko sám. Ježiš čaká od teba niečo, na čo sám nemáš. Ale s ním áno. S Kristovou milosťou, nezaslúženým darom, zvládneš milovať svojich nepriateľov, dobre robiť tým, čo ťa nenávidia atď. Je to ako na tom obrázku: si príliš malý, aby si prekonal bariéru medzi tebou a nepriateľom. Kristus ťa ochotne zodvihne, ako len vysoko treba. Ale ten kvet, to dôležité dobro, musíš prehodiť na druhú stranu ty. To je tvoj diel.
  3. Hriech ničí milosť. Vzdaj sa hriechu a aj s láskou k nepriateľom ti to pôjde razom lepšie.
Poviem to rovno: ak nemilujeme svojich nepriateľov, je to buď preto, že nechceme, alebo preto, že sa bránime Kristovej pomoci (milosti). Ale nie preto, že sa to nedá.

"Buďte milosrdní, ako je milosrdný váš Otec!" Alebo aspoň ako Dávid z dnešného prvého čítania. Jeho príbeh stojí za prečítanie.

Publikácie a pomôcky