Čo chceš robiť naveky?

CR-06 SO

Čo chceš robiť naveky? Nemyslím len dnes, zajtra, do dôchodku, alebo po ňom. Naveky. Aj keď zomrieš a budeš žiť večne. Ľudia asi na to väčšinou nemyslia. Ale občas treba.
Žalmista má v tom jasno. V dnešnom žalme stojí: "Oslavovať ťa chcem naveky, Bože, môj kráľ." Myslím, že je to podobné, ako keď muž miluje ženu a vyzná jej, že chce s ňou prežiť celý svoj život. Nie preto, že z toho niečo má. Preto, že je to ona.

Skutočne pravdivo môžeš oslavovať len niekoho, koho miluješ. Ľudia v dobách nedávno minulých chodili do prvomájových sprievodov, mávali vlajkami, skandovali prázdne heslá a oslavovali prácu a prvý máj. A potom to skončilo a boli radi, že to majú za sebou. Niektorí išli na pivo a iní na ponáhľali domov. To nebola skutočná oslava. Keby to tak malo byť naveky, keby boli sprievody každodennou činnosťou, pokojne by to mohli zaradiť medzi hlavné atrakcie v pekle.

Oslavovať naveky môžeš len niekoho, koho miluješ, po stretnutí s kým si nepovieš, že to máš konečne za sebou. A zase týždeň, mesiac alebo rok "pokoj". Si pripravený oslavovať? Ak áno, príď v nedeľu. 

Publikácie a pomôcky