Hlad a chlieb

CR-18 NE B

Existujú dva druhy hladu, ten z nedostatku a ten z prebytku. Ale áno, z nadbytku :-) Ako to hovorí jedna ľudová múdrosť: "S jedlom rastie chuť." Čím viac máme, tým viac chceme. Ďaleko viac, než potrebujeme. Ďaleko viac, než sme vôbec schopní stráviť. Mimochodom nemám na mysli jedlo...
Pekne to vidno v dnešnom prvom čítaní: Izraeliti putujú pustatinou. Sú vyhladovaní a unavení, teda nerzvózni a zneistení. A dostanú mäso i chlieb z neba, prepelice i mannu. Božie slovo hovorí, že sa jeden druhého vypytovali: "Čo je to?", "Man hu?" a že v manne rozpoznali chlieb z neba.
Ale prejde nejaký čas a oni budú hundrať proti Bohu a proti Mojžišovi: „Prečo ste nás vyviedli z Egypta? Aby sme pomreli na púšti? Niet chleba, niet vody a tento biedny pokrm sa nám už hnusí!“ Stačí krátky čas a z Božieho chleba, z pokrmu anjelov je len biedny pokrm, ktorý im protiví.
Aj takí sme. Týka sa to jedla, vecí, našich úspechov a dokonca aj druhých ľudí: po čase sa všetkého prejeme a začne nám to pripadať ako biedny pokrm. Sú dokonca muži a ženy, ktorým sa prejedli ich manželky a manželia. A z najúžasnejšej ženy či muža na svete je po čase protiva, s ktorou sa nedá vydržať... Jeden má dostatok a je tak strašne hladný.

Do tejto zvrátenosti, ktorú máme v dôsledku dedičného hriechu v nejakej miere v sebe všetci, vstupuje Kristus s ponukou: "Kto prichádza ku mne, nikdy nebude hladovať, a kto verí vo mňa, nikdy nebude žízniť." Nie, nehovorí: Kto prichádza, nebude nikdy hladný ani smädný. Ale nebude deň čo deň stravovaný hladom a spaľovaný smädom
Keď to teda na teba príde, choď ku Kristovi. Keď máš plné zuby toho chlapa, ktorý bol ešte nedávno pre teba všetkým, choď ku Kristovi. Nie na internet, ani na kávu s tromi rozvedenými kamoškami, ktoré ti poradia, aby si sa ho zbavila. Keď hovorí: "Kto verí vo mňa, nebude nikdy žízniť..." myslí to vážne. Ver v neho a v to, čo hovorí.
Ver Kristovi a jeho slovu. Možno neodstráni tvoj problém. Ale určite ti dá silu, aby si ho zvládol, zvládla. A ak bude problém pretrvávať pol života, tak ťa bude pol života posilňovať. Boh neskrátil putovanie Izraelitov po púšti. On sa štyridsať rokov dennodenne staral o ich zásobovanie, počas celého putovania. Dokonca aj vtedy, keď sa mali príliš dobre na to, aby boli vďační.

Uver Kristovmu slovu: "Kto prichádza ku mne, nikdy nebude hladovať, a kto verí vo mňa, nikdy nebude žízniť." Ver mu a choď k nemu.

Publikácie a pomôcky