Rodičia...

Narodenie Jána Krstiteľa

Alžbeta a Zachariáš možno celé roky snívali o svojich deťoch. Predtým ako sa zobrali, rozprávali spolu o tom, aké by chceli mať deti, koľko chlapcov a dievčat a čo všetko ich naučia... A nakoniec to bolo všetko inak. Deti neprišli, nevyrástli, nedospeli, neoženili sa a nevydali, nepriviedli na svet vnúčatá pre Zachariáša a Alžbetu... A keď sa narodil Ján, už boli starci. Už ho nebudú môcť veľmi vychovávať. Keď bude potrebovať ich pomoc, povzbudenie a podporu, sami budú odkázaní na pomoc a opateru iných. Pravdepodobne sa ani nedožijú jeho dospelosti. Je veľa toho, čo svojmu vytúženému synovi nikdy nedajú.

A čo mu dali? S určitosťou môžeme povedať len toľko, že mu dali život a meno. Sväté Písmo o nich ďalej mlčí. No život i meno sú dôležité.
Život je dôležitý. A nám treba byť vďační za všetkých otcov a mamy, ktorý darujú život deťom. Aj napriek tomu, že im nebudú môcť dať všetko, pretože sa cítia chudobní, slabí, nie najmladší... Aj na živote Jána Krstiteľa, aj na ich životoch nakoniec vidno, že Boh neopúšťa svojich verných a že hoci niektoré deti nemajú všetko, čo im túžia dať ich rodičia, zvyčajne sa im v hojnej miere dostáva to, čo je čo je ďaleko dôležitejšie.
Meno je dôležité. Na príbehu narodenia Jána Krstiteľa ma vždy udivuje, akú dôležitosť anjel, Zachariáš i Alžbeta prikladajú chlapcovmu menu. Bude sa volať Ján
To meno je dôležité kvôli svojmu významu, pochádza z hebrejského Jochanán, čo znamená Boh je milostivý. A je dôležité, lebo vyjadruje sen, ktorý snívajú Alžbeta a Zachariáš o svojom synovi. Nedokážu mu zabezpečiť skvelé vzdelanie, kariéru, majetok a postavenie v spoločnosti. Na to sú už príliš starí. Ale aj výberom mena dávajú jeho životu víziu a zároveň svojho syna upriamujú na to, čo je dôležité. Na toho, ktorý je dôležitý.
Vždy ma potešia rodičia, ktorí si sľubujú od mena pre svoje dieťa viac, než príjemne znejúci identifikátor.

Už sa teším, keď nejakí rodičia prídu nahlásiť krst a povedia mi: "Ján sa bude volať." :-)

http://lectiodivinacamo.blogspot.com/2013/06/lectio-divina-natividad-de-san-juan.html

Publikácie a pomôcky